Uređenje šetnice na lijevoj obali rijeke Miljacke

Vijesti 19. mar 201811:05 > 11:23
N1

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić u petak su u zgradi Općine Novo Sarajevo, potpisali su Sporazum o realizaciji projekta uređenja šetnice lijevom obalom rijeke Miljacke, o čemu je N1 pisao u januaru ove godine.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo u svom obraćanju istakao je značaj realizacije ovog projekta koji se realizira udruženim sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, a koja su dovoljna za uređenje kompletne dionice u dužini od 1200 metara od poteza mosta „Ars Aevi“ do mosta u ulici Topal Osman paše.

Posebno značajno je da se radi se o vrlo frekventnoj pješačkoj lokaciji u čijoj blizini se nalazi park za djecu, škola, park za kućne ljubimce, te objekat nekadašnjeg centra „Boško Buha“ – Dječija kuća čiji završetak izgradnje se uskoro očekuje, naglasio je općinski načelnik.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, izrazio je zadovoljstvo jer se izdvajanjem sredstava iz budžeta Kantona nastavlja zajednička realizacija ovog značajnog projekta ne samo za općinu, nego i Kanton Sarajevo.

Prvom fazom ovog projekta uređena je šetnica od mosta Suade i Olge do mosta „Ars Aevi“ ukupne dužine 400 metara, a nastavak realizacije predviđa kompletiranje iste u skladu sa projektnom dokumentacijom i uređenjem do mosta Topal Osman Paše.

Navedeni projekat obuhvata pješačku stazu širine 3,30 metara, a dužinom šetnice, na određenim razmacima, predviđene su staze koje spajaju postojeću pješačku stazu sa susjednim stazama i pristupima objektima. Dužinom šetnice, predviđena je ugradnja kamenih ploča „jablanički gabro“ dimenzija 30x30x8 cm, te klupa i kanti za smeće, kao i rasvjete u određenim razmacima.

Ukupna vrijednost radova iznosit će oko 800.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo izdvojila 300.000 KM, a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo 500.000 KM.

U skladu sa Sporazumom implementator projekta bit će Općina Novo Sarajevo koja je obezbjedila projektnu dokumentaciju, a u narednom periodu će raspisati javnu nabavku za izvođenje radova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.