Pusto Međugorje – zbog korona virusa masovno se otkazuju hodočašća

N1

Korona virus već uveliko stvara probleme u našoj zemlji. Otkazuju se javni skupovi, razni događaji, ali i rezervacije za noćenja. Posebno je to ovih dana primjetno u Međugorju gdje hodočasnici iz Italije , ali i iz drugih zemalja masovno otkazuju hodočašća u ovo marijansko svetište. Već u predsezoni primjetan je znatan pad u broju turista.

Crkvena zvona u Međugorju pozivaju na molitvu, no odziv vjernika u ovom hercegovačkom mjestu nikad manji. Rijetki su oni koji se mogu vidjeti kako obavljaju molitvu u krugu crkve. Ulice su uglavnom puste. Baš kao i obližnje suvenirnice, kafići i restorani.

“Nema nikoga stvarno, vidite sve sami, puste ulice, tuga, uvijek je bilo više gostiju, ovo je stvarno jad”, kazala je jedna mještanka.

Pripreme za turističku sezonu koja u Međugorju počinje sredinom aprila davno su počele, međutim radnici nisu optimistični. Predsezona već je zakazala. Ne samo da nema Italijana, koji čine najveći broj gostiju, nego manjak je turista, tvrde, i iz drugih zemalja.

“Moj prijatelj koji drži dućan, odlučio je da odjavi dvije radnice, jer Italija je do 3.4. uvela tu dodatnu mjeru, proširilo se i na druge zemlje. Mi čekamo samo da nam neko uđe u radnju da prodamo nešto, ali nekad budemo tu cijeli dan i nema nikoga”, kazao je Jure Vujica, turistički radnik.

Masovno se otkazuju rezervacije za noćenja, pojedini vlasnici pansiona iz preventivnih mjera i sami otkazuju rezervacije gostima. Otkazana je i 27. međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća.

“Zamjećujemo da nema turista, tu je par stotina hodočasnika iz Poljske, Češke, Slovačke, Francuske i SAD-a, a trebalo bi ih biti već tisuću ili dvije u ovom razdoblju. Vidljivo je da ih nema, a pogotovo Italijana. S obzirom na sva događanja oko virusa teško da čemo ih moći i očekivati”, kazao je Željko Vasilj, voditelj turističkog ureda Međugorje.

Oni rijetki koji borave u Međugorju ovih dana, kako bi pronašli duhovni mir i vrijeme proveli u molitvi, kažu straha od virusa nemaju. Međutim mjera opreza nikad dosta.

“Samo smo oprezni, trudimo se da peremo ruke što više, da ne diramo predmete ni ljude. Došli smo ovdje, jer smatramo da je sigurno, nismo otišli ni u Italiju, ni u Kinu, tako da se čini uredu ovdje”, kazao je turista iz SAD-a.

“Ne bojimo se korone, mislim da je to virus kao i svaki drugi, štitimo se dobrom higijenom”, poručila je turistkinja iz Njemaćke.

Uprkos lošim prognozama, u Međugorju vjeruju da će se situacija popraviti do Cvjetnice i Uskrsa, kada ovdje tradicionalno dolazi najveći broj hodočasnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad