Borovac u posjeti Izbjegličko-prihvatnom centru u Mostaru

Vijesti 18. maj 201507:51 > 07:53
Anadolija

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac posjetit će danas Izbjegličko-prihvatni centar u Salakovcu kod Mostara.

U ovom centru su smještene osobe koje su pod međunarodno-pravnom zaštitom u BiH i trenutno su zbrinute 43 osobe koje u centru ostaju trajno ili do rješavanja svog stambenog pitanja.  

Također, ona će posjetiti i Readmisioni centar koji se, također, nalazi u Salakovcu, a namijenjen je za prihvat bh. državljana koji se po sporazumima o readmisiji vraćaju u BiH.  

Nakon toga, Borovac će posjetit romsko naselje na Bišća polju gdje su za Romsku populaciju izgrađene 24 stambene jedinice.  

Tom prilikom, ona će porodicama uručiti pakete s hranom i higijenskim potrepštinama.  

Borovac će održati i zajednički sastanak s ombudsmenom za ljudska prava za Grad Mostar, predstavnicima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, te Udruženja za povratak Srba u Mostar, Udruženja „Moj dom“, predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača s područja Dubravske visoravni, kao i Ureda „Vaša prava u Mostaru“, kao i predstavnicima Regionalne kancelarije OSCE-a u Mostaru.  

Tema sastanka bit će „Prepreke održivom povratku u Grad Mostar“, najavljeno je iz Kabineta ministrice Borovac.