Podržana izrada Nacrta zakona po uzoru na tzv. Aleksin zakon

Vijesti 10. mar 201614:31 > 14:36
Vlada FBiH

Vlada FBiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, između ostalog nije prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita vezanih za švicarski franak. U isto vrijeme Vlada je je ocijenila prihvatljivom inicijativu za izradu Nacrta zakona po uzoru na tzv. "Aleksin zakon" u Srbiji o zaštiti dječijih prava i interesa.

U obrazloženju je navedeno da bi primjena predloženih zakonskih rješenja imala za posljedicu stvaranje pravne nesigurnosti u zemlji zbog retroaktivnih elemenata u zakonu. Predloženim rješenjem bila bi dovedena u pitanje ravnopravnost korisnika kredita s valutnom klauzulom u eurima, budući da su u praksi ovi krediti imali čak i dvostruko veće kamatne stope od onih odobrenih s valutnom klauzulom CHF.

Primjenom ovakvog zakona federalni budžet bi bio izložen riziku i mogućem deficitu u slučaju osporavanja banke zbog predloženih zakonskih rješenja i traženja nadoknade štete. Također, postoji rizik od ugrožavanja finansijske stabilnosti i poslovanja banke, što posljedično može dovesti u pitanje sigurnost njenih deponentata i drugih povjerilaca banke.

Vlada FBiH ističe da ovu problematiku treba zasnivati na dobrovoljnom rješavanju na relaciji banka – komitent, naprimjer konverzijom postojećih kredita u valutnoj klauzuli CHF u kredite s valutnom klauzulom u eure ili KM. Također, navedeno je da predmetom dobrovoljnog rješavanja trebaju biti komitenti (isključivo fizičke osobe) kojima odobreni iznosi kredita ne prelaze 150.000 KM u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, odnosno fizičke osobe koje su koristile kredite za rješavanje stambenog pitanja.

Rješavanje problema bi trebalo da se odnosi samo na postojeće kreditne partije fizičkih osoba, a ne, kako je to predloženo ovim zakonom, na osobe koje su na neki način rješile ovo pitanje i na one koji su te kredite koristili u poslovne svrhe. Ponuđena rješenja bi trebalo bazirati i na pružanju olakšica komitentima, kao što su reprogram duga ili otpis dijela kamate.

Podržana inicijativa za izradu Nacrta zakona o zaštiti prava djeteta

U drugom današjem izjašnjenju, podržavajući svaku akciju i inicijativu koja ima za cilj zaštitu dječijih prava i interesa, Federalna vlada je ocijenila prihvatljivom inicijativu za izradu Nacrta zakona o zaštiti prava djeteta (po uzoru na tzv. “Aleksin zakon” u Srbiji), koju je pokrenuo zastupnik u Parlamentu FBiH Mahir Mešalić. Inicijativa predviđa izradu i usvajanje zakona koji bi u cijelosti bio zasnovan na zaštiti dječijih prava, te prevenciji i kažnjavanju nasilja nad djecom.

Nakon razmatranja ove inicijative i predloženih mjera koje bi trebao obuhvatiti novi zakon, Vlada je mišljenja da je oblast zaštite dječijih prava regulisana postojećim zakonskim okvirom, kao i drugim uspostavljenim mehanizmima. Međutim, realizacija pojedinih propisanih obaveza nije na zadovoljavajućem nivou. Stoga je potrebno da pojedine institucije i drugi subjekti aktivnije primjenjuju i poštuju normative akte kojima su jasno definisane obaveze, odgovornosti i sankcije na zaštiti prava djece.

Poštivanjem i provedbom akata bit će osigurana efikasnija zaštita djece i obezbijeđeni kvalitetniji uslovi za optimalan razvoj i u najboljem interesu djeteta. Također, potrebno je da nadležne institucije rade na kontinuiranom poboljšanju uspostavljenih mehanizama, odnosno implementaciji Konvencije o pravima djeteta, uzimajući u obzir obaveze i preporuke koje je donio Komitet za prava djeteta. U cilju provođenja Konvencije i drugih međunarodnih dokumenata, na nivou BiH doneseno je osam, a u Federaciji BiH oko 40 dokumenata koji tretiraju zaštitu prava djeteta.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike redovno prati i učestvuje u izradi dokumenata vezanih za problematiku vršnjačkog nasilja, odnosno zaštite djece od zlostavljanja i zanemarivanja. U narednom periodu bit će realizovane utvrđene obaveze u Akcionom planu za djecu BiH (2015.-2018.), kao i primjeni dokumenta “Smjernice za postupanje u slučaju zlostavljanja i zanemarivanja djece u BiH”, u čijoj je izradi učestvovalo i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.