Sarajlija u Izraelu: Želja za osvetom ne popušta, nije prijatno ono što vidimo u Gazi

Igor Hamović, rođeni Sarajlija koji već trideset godina živi u izraelskom gradu Ramat Gam, u Danu uživo pričao je o situaciji na Bliskom istoku nakon napada Hamasa od 7. oktobra. "Na ulicama nema mnogo ljudi, uglavnom su zatvoreni u kućama. Atmosfera je loša", kazao je sagovornik N1. Hamović je kazao da "nisu prijatne" slike iz Gaze koja je izložena žestokom izraelskom bombardovanju istakavši da "žive na Bliskom istoku i da su tu pravila igre malo drugačija". Na kraju je govorio i u vezi sa propalestinskim protestom u Sarajevu zaključivši da "svako ima pravo da izabere stranu u sukobu", ali da "nije oduševljen nekim stvarim" koje je vidio.

Otkada živite u Izraelu?

Živim u Izraelu od oktobra 1991. godine, rat je već počeo u bivšoj Jugoslaviji, u Hrvatskoj. Odlučio sam turistički doći u Izrael, u međuvremenu je počeo rat u Bosni i ovdje sam ostao. Kasnije 1992. pridružila mi se porodica, roditelji i brat sa suprugom.

Članovi vaše jevrejske porodice stradali su u Drugom svjetskom ratu, majka vam je ranjena u opsadi Sarajeva. Supruga vam je ukrajinskog porijekla?

Moja supruga je rođena u Rusiji, ali su njeni roditelji porijeklom iz Ukrajine. Ona je Ruskinja ukrajinskog porijekla.

Kako ovih dana izgleda vaša svakodnevica, živite u blizini Tel Aviva?

Recimo da od Gaze do Tel Aviva ima 70-ak kilometara, Ramat Gan je grad tik uz Tel Aviv. To je grad od nekih 160.000 stanovnika. Da tako kažem, Ramat Gan je telavivska spavaća soba. Recimo da u ovom dijelu Izraela život je relativno normalan za razliko od onoga uz granicu sa Gazom. U Aškelonu, koji je ublizini Gaze, život je prava noćna mora jer većinu vremena stanovnici provode u skloništima. Ovdje imamo jednu ili dvije uzbune dnevno, većinu raketa presretna naša Gvozdena kupola. Recimo da to nije baš normalna situacija. Na ulicama nema mnogo ljudi, uglavnom su zatvoreni u kućama. Atmosfera je loša.

U kućama imate “sigurnosne sobe”?

“Sigurnosne sobe” postoje u objektima koji su izgrađeni početkom ovog vijeka. Te sobe urađene su od armiranog betona, imaju blindirana vrata i prozore. U slučaju da raketa pogodi zgradu to bi bilo najsigurnije mjesto. Mi imamo takvu sobu u stanu. Proveli smo dosta vremena u njoj posljednje tri sedmice.

Kako gledate na ovo što Izrael radi nakon napada Hamasa 7. oktobra. Opravdavaju li Izraelci ovakvu odmazdu i akcije vlasti s obzirom da u njima gine mnogo civila i djece. Prema posljednjim informacijama, u izraelskim napadima ubijeno je blizu 3.000 palestinske djece?

Brojke su zaista zastrašujuće, ali bih krenuo od 7. oktobra kad je grupa od 2.000-2.500 Hamasovaca upala i uhvatila nas nespremne. To je bio maskar i zločin kakav Izrael ne pamti. Ubijeno je preko 1.400 ljudi, uglavnom civila. Preko 220 stanovnika oteto je od Hamasa i danas se nalaze u Gazi. Prva reakcija domaćeg stanovništva je zaista bila želja za osvetom, to ne popušta do današnjeg dana. Ali svi znamo da će biti taj neki dan poslije i da će Palestinci nastaviti da žive gdje žive, da ćemo isto i mi uraditi. Trebamo naći rješenje koje će biti dobro za obje strane, nemamo mnogo izbora.

Kad pitamo Palestince da li osuđuju napad Hamasa oni nas podsjete na sve što je Izrael radio 80 godina njihovom narodu. Osuđujete li vi ono što radi izraelska vojska u Gazi?

Nisam stručnjak za geopolitiku. Mogu samo kazati da ono što vidimo nije prijatno i volio bih da se može naći rješenje u kojem će biti što manje civilnih žrtva. Ali to pitanje proporcionalnosti se postavlja Izraelu, a ne postavlja se SAD-u nakon napada 11. septembra 2001. Ono što se desilo nama je mnogo veća tragedija nego ono što se desilo u Americi ako uzmemo broj stanovnika. Tako da je vrlo teško govoriti o proporcionalnoj reakciji. Mi živimo na Bliskom istoku i ovdje su pravila igre malo drugačija. Teško mi je reći, nisam dovoljno pametan da znam šta je najbolje. Cilj Izrael je da uništi vojno krilo Hamas i to je vrlo teško uraditi jer je Gaza prenaseljena, ispod se nalazi podzemni grad gdje je oružje Hamasa. Postoji mogućnost da dignu bijele zastave i onda ćemo razgovarati.

Kako gledate na podršku vašeg Sarajeva Palestini, jeste li vidjeli masovne proteste u nedjelju?

Vidio sam, svako ima pravo da izabere stranu u sukobu. Nisam oduševljen nekim stvarim kao Davidovom zvijezdom u kanti smeća i porukom da trebamo čišću planetu. Bilo je nekoliko poziva, ali i prijetnji članovima jevrejske zajednice u Sarajevo i to je nešto što se nikada nije dogodilo, otkad ja pamtim. Ali smatram da se radi o maloj grupi ljudi i ne bih želio da se ta radikalizacija proširi. Jevrejska zajednica živi u Bosni i Hecegovini vijekovima i uvijek smo bili okruženi dobrim ljudima.

Više u BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad