Kakve posljedice donosi oduzimanje akademskog zvanja Sebiji Izetbegović?

Vijesti 06. mar 202315:43 3 komentara
F.Z./N1

Rifat Škrijelj, rektor UNSA, kazao je danas, nakon što je Sebiji Izetbegović odlukom Senata poništeno akademsko zvanje magistra medicinskih nauka, da na Medicinskom fakultetu u Sarajevu može imati posljedice da izgubi posao profesorice.

“To nije pošlo svakome za rukom”

“Na fakultetu može imati posljedice, odnosno da izgubi posao profesorice UNSA, jer je na UNSA sklopila ugovor o radu sa dijelom radnog vremena. Na poziciji koju obnaša na KCUS-u ne znam da li može imati posljedice, ne znam njihove ugovore”, istaknuo je.

Ponovio je da ovo može dovesti u pitanje status redovne profesorice, a to zvanje traje do odlaska u mirovinu.

“Nakon sastanka sa pravnicima, upozoren sam da je član zakona 77. izričit i da decidno kaže da je visokoškolska ustanova obavezna ovo poništiti te da ako čekamo da donosimo novi statut može se dovesti u pitanje kompletna procedura. Povinovao sam se mišljenju pravnika. Ne isključuje se mogućnost da Tužilaštvo utvrđuje eventualnu krivičnu odgovornost. Mi ćemo analizu uputiti prema osnivaču, odnosno Ministarstvu za visoko obrazovanje, jer  moraju znati šta se ovdje događa, jer je ovo osjetljivo pitanje. Nekada su odluke teške i gorke, ali se moraju donositi”, naveo  je Škrijelj.

Sporno je, kazao je, jer diploma magistra nije dostavljena fakultetu i ne postoji.

“Od petka Izetbegović javno prijeti preko medija i volio bih da je umjesto toga pokazala diplomu magistra”, rekao je Škrijelj, dodajući:

“Diplomu magistra nemati, a prijavljivati se na konkurse, ostvarivati pravo za napredovanje u akademskom smislu, biti mentor, to nije jednostavno, a to nije pošlo za rukom svakome.”

Zvaničan akt iz Zagreba

Kazao je i da ne postoji uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu koje bi trebalo da prati one zapise u indeksu, koji postoje u formi kopije dostavljene Univerzitetu.

“Dobili smo od Sveučilišta iz Zagrebu zvaničan akt, u kojem nas obavještavaju da ne mogu potvrditi vjerodostojnost tog indeksa, niti izdati uvjerenje o položenim ispitima, jer ne postoji dokumentacija u dosjeu”, rekao je Škrijelj, dodajući da isto to nije nađeno na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Sebiji Izetbegović je danas na Senatu UNSA-e sa 30 glasova za, 5 protiv i 6 suzdržanih poništeno zvanje magistra. 

Podsjetimo, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović najavila je da će danas podnijeti krivične prijave “za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlasti, za diskriminaciju kao i za iznošenje neistina u pokušaju njene diskreditacije kao redovnog profesora UNSA” protiv više osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare