“SDA neće ništa blokirati, neka ‘Osmorka’ kaže šta su obećali SNSD-u i HDZ-u”

Vijesti 12. dec 202217:37 0 komentara
F.Z./N1

Lider i predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se danas javnosti nakon sjednice Predsjedništva ove stranke i saopćio zaključke. Kako je istakao, SDA neće ništa blokirati te da se bez SDA ne može formirati stabilna većina.

“Naš prvi zaključak se odnosi na inflaciju i poskupljenja u FBiH i državi BiH, tu smo zatražili od federalne vlade da se konkretnije pozabavi poskupljenjima, pooštri kaznenu politiku za zloupotrebe podizanja cijena, odredi zakone i kazne za one koji dižu cijene, tražimo za 2023. da se budžetska sredstva za poljoprivredu povećaju na 200 miliona KM i to za žitarice, uljarice i mlijeko”, kazao je na početku obraćanja Izetbetgović.

“U vezi sa poplavama u USK tražimo bržu reakciju Vlade FBiH i FCZ, da se stave na raspolaganje svi resursi i ljudi. Zadužili smo vladu i premijera da ide prema agencijama sa planovima za narednu godinu koji će predvidjeti sredstva za studije za kreiranje strateškog plana za odbranu od poplava, za odbranu od viška voda”, dodao je.

Pozdravio je najavu dodjele kandidatskog statusa za BiH.

Pozdravljamo najavu dodjele kandidatskog statusa, mislim da ćemo ga dobiti do kraja decembra. Ostvarili smo većinu ostvarenih izbornih ciljeva i potvrdili se kao pobjednička stranka u BiH i najjača. S obzirom na broj mandata koji smo osvojili, bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine, niti tijela izvršne vlasti na nivou BiH, u FBiH i u većini kantona“.

Ponavljamo, formiranje snažnog probosanskog bloka je stvar koja nema alternativu. Samo formiranje jedne široke koalicije moće pružiti sigurnost za mandat u koji ulazimo. Sve ostalo otvara prostor za snage koje su suprostavljenje državi. Napominjemo da izabrani predstavnici koje šire tzv. probosanski blok imaju 60 posto ruku u Zastupničkom domu PS BiH, a u Parlamentu FBiH imaju 80 posto. Tu snagu treba iskoristiti, a ne pustiti da se zbije u tzv. bošnjačku kvotu od 33 posto“.

Dodaje da su stranke “Osmorke” prerano krenule u koalicije.

Stranke “Osmorke” su preuranjeno krenule u pravljenje koalicija, imaju dogovore sa HDZ-om i SNSD-om. Tražimo da javnosti predoče šta su prihvatili i obećali pa su odobrovoljili HDZ i SNSD? Kakve promjene Ustava, kakve projekte gasifikacije, izgradnja Buk Bijela, izgradnja aerodroma u Trebinju, reforme javnog servisa, CIK-a i slično“.

“Očekujemo da brzo konstituira Dom naroda Parlamenta FBiH i izvrši izbor predsjednika i da potpredsjednika kako bi se što prije krenulo u formiranje vlade. Postoje teze da će SDA nešto da blokira, SDA neće ništa blokirati. Blokirat će eventualno oni koji vlast žele formirati pravnim i političkim nasiljem ne poštujući Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Osvrnuli smo se na djelovanje dijela mđunarodne zajednice koji učestvuju u inžinjeringu oko formiranja vlasti. Stranka je sasvim dobro prošla na izborima, u pojedinim sredinama nismo zadovoljni. U principu je u skladu sa našim predizbornim planovima”, kazao je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!