Za obnovu bajkovitog zamka planirana dva miliona KM

Vijesti 04. jun 202312:49 1 komentar
Dron.ba

Vlada Unsko-sanskog kantona odobrila je dva miliona maraka za projekat obnove starog grada Ostrožac, nadomak Cazina, a ovim sredstvima planirana je restauracija starog zamka koji se nalazi unutar zidina ovog kompleksa.

Radi se o turističkoj destinaciji koju svake godine posjećuje veliki broj posjetilaca, ali je cijeli lokalitet zbog neodržavanja već godinama u vrlo lošem stanju.

Nezavisne novine prenose da su gradske vlasti u Cazinu prije nekoliko godina pokrenule aktivnosti u vezi s restauracijom, pa je u međuvremenu urađena kompletna projektna dokumentacija od strane firme “Ekoplan” iz Mostara, koja je afirmisana u oblasti zaštite i konzervacije kulturno-istorijskih spomenika.

Također, ranije su provedena i geotehnička ispitivanja tla i temelja starog dvorca te je sačinjen katastar oštećenja.

“Obavljeno je i čišćenje unutrašnjosti dvorca od obrušenog materijala, a uklonjena je i gusta vegetacija koja je zahvatila vanjske zidove, te time zaustavljeno njeno štetno djelovanje na konstrukciju objekta”, istakao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Jedan od najočuvanijih historijskih spomenika

On je dodao kako je srednjovjekovni grad Ostrožac jedan od očuvanijih istorijskih spomenika na ovim prostorima, te posjeduje značajan turistički i ekonomski potencijal. Izgrađen je na strmoj uzvisini koja dominira kanjonom Une, a njegov najprepoznatljiviji simbol je bajkoviti dvorac koji golica znatiželju putnika koji prolaze ovim krajem.

Tvrđava se prvi put pominje u dokumentima iz 1286. godine, kao posjed velikaške porodice Babonić, koji su u to vrijeme bili ugarski vazali. Osmanlije su Ostrožac nekoliko puta bezuspješno opsjedale, da bi ga konačno zauzele 1579. godine, nakon čega tvrđava postaje važna strateška tačka i administrativni centar.

Njena važnost posebno dolazi do izražaja nakon zaključenja Karlovačkog mira 1699. godine, jer je tada Ostrožac bio isturena predstraža prema Habzburškoj monarhiji i u njoj su boravile jake osmanske snage.

Starim gradom su preko 300 godina, po nasljednom pravu, vladali kapetani iz porodice Beširević, sve dok Austrougarska monarhija nije okupirala Bosnu i Hercegovinu. Po tom osnovu je Mehmed beg Beširević stari grad Ostrožac prodao Lotaru fon Berksu, bogatom i važnom austrougarskom činovniku koji je u razdoblju od 1896. do 1905. godine bio načelnik Bihaćkog okruga.

On je na ovome lokalitetu izgradio dvorac u neogotičkom stilu, te se skupa s porodicom u njega uselio 1902. godine i tamo živio neko vrijeme.

Nakon okončanja rata, komunističke vlasti su dvorac nacionalizirale i od tada se nalazi u državnom vlasništvu. Zanimljivo je kako su potomci Fon Berksovih prije petnaestak godina pred Općinskim sudom u Cazinu pokrenuli postupak da im se vrati oduzeta imovina, ali su taj spor izgubili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad