Emir Hadžihafizbegović: Sretan sam što sam ovog lava donio u Sarajevo

Kultura 10. sep 201414:05 > 14:21
Anadolija

Nakon dobijanja nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu bh. glumac Emir Hadžihafizbgović je na današnjoj konferenciji za medije rekao da mu je nagrada došla potpuno neočekivano, ali i da je sretan jer je nagradu donio u Sarajevo.

Tematiku filma “Takva su pravila” on je uporedio s tragičnom pogibijom sarajevskog dječaka Denisa Mrnjavca koji je prije nekoliko godina ubijen u jednom od sarajevskih tramvaja.

Hadžihafizbegović je podsjetio da je direktor festivala Alberto Barbera uvrstio ovaj film u program od ukupno 1.500 aplikacija. On je naglasio da je sam odlazak na Festival predstavljao uspjeh za cijelu ekipu. Ističući kako film tematizira pogibiju dječaka na tramvajskoj stanici Hadžihafizbegović je povukao paralelu sa smrću dječaka Denisa Mrnjavca koji je prije nekoliko godina brutalno ubijen u jednom od sarajevskih tramvaja. 

“Film se bavi odgonetanjem te besmislene agresije mladih ljudi. Ono što je film uspio je prikazivanje opšteg mjesta nasilja koje se pojavljuje svuda po svijetu. To nije nikakva balkanska priča o delikvenciji nego je Sviličić zaista uspio ispričati univerzalnu priču, između ostalog šta se dešava sa roditeljima koji izgube dijete”, kazao je Hadžihafizbegović. On je istakao kako mu je ovo najznačajnija nagrada u karijeri i dodao da je na tokom snimanja postojala odlična saradnja između Jasne Žalice i njega te da ovu nagradu koju je dobio dijeli sa njom. 

“Sretan sam da sam ovog lava donio u Sarajevo jer ovo bi, čini mi se, trebalo biti i priznanje bh. kinematografiji”, kazao je Hadžihafizbegović. On je također napomenuo da su u ovoj konkurenciji bili sjajni holivudski glumci te glumci iz drugih dijelova svijeta. Naglasio je da je nagradu dobio zahvaljujući podršci cijele ekipe. On je kazao da tokom snimanja nije bio opterećen mišlju o nagradi te da mu je ova nagrada stigla izenanada. 

Jasna Žalica igrala je glavnu žensku ulogu koja je predstavljala majku dječaka. Obraćajući se novinarima ona se prisjetila zanimljivog detalja sa snimanja filma prilikom čega je ona odala svoje priznanje Emiru.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 “Nakon snimanja sam hodala nekoliko sati po Zagrebu tražeći nešto što bi bila moja nagrada Emiru. Našla sam orden sa zlatnim vjencem koji sam kasnije dala Emiru. Čim pogledate film biće vam jasno da je apsolutno zaslužena nagrada”, kazala je Žalica. Ona je dodala da je osjećala dodatnu odgovornost za ulogu jer je Emir Hadžihafizbegović insistirao da upravo ona glumu tu ulogu. 

Film je pozitivno prihvaćen na festivalu. Na neke svjetske festivale je već pozvan, a za neke traju pregovori. Hadžihafizbegović je rekao da se premijera u Zagrebu i Parizu očekuje u novembru, a do kraja godine bi trebala biti i u Sarajevu. 

Bosanskohercegovčki glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u hrvatskom filmu “Takva su pravila” redatelja Ognjena Sviličića.
Pored Hadžihafizbegovića, u filmu uloge tumače i Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević i Ljubomir Bandović.

Riječ je o filmu nadahnutom istinitim događajima, a u središtu zbivanja je jedna zagrebačka obitelj u kojoj se roditelji približavaju mirovini i teško žive, dok je sin Tomo nezaposlen. Jednoga dana, bez ikakvog razloga, Tomo na cesti biva pretučen, a njegovi roditelji, Maja i Ivo, uskoro će se naći pred najvećim izazovom u životu.