Francusko pravosuđe naložilo suđenje Marine Le Pen i njenoj stranci

Svijet 08. dec 202319:30 0 komentara
Marine Le Pen (Tanjug/AP Photo/Armando Franca)

Francusko pravosuđe je naložilo suđenje liderki krajnje desnice Marine Le Pen, njenoj stranci i protiv još 26 ljudi u istrazi o pronevjeri evropskih javnih fondova od 2004. do 2016. godine.

Marine Le Pen, koja je uvijek osporavala bilo kakav prekršaj u tom slučaju, bit će suđeno za pronevjeru javnih sredstava i saučesništvo tokom ovog suđenja zakazanog za jesen 2024. u Parizu, nekoliko mjeseci poslije evropskih izbora.

Njen otac Jean-Marie Le Pen, suosnivač 1972. ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, preimenovan u Nacionalno okupljanje, također će biti na optuženičkoj klupi zajedno sa ličnostima francuske ekstremne desnice i 11 poslanika u Evropskom parlamentu. Istraga je počela u martu 2015. godine kada je Evropski parlament saopštio da je kancelariji EU za borbu protiv prevara uputio moguće nepravilnosti koje je počinila stranka u vezi sa isplaćenim platama pomoćnicima poslanika.

Evropski parlament procijenio je štetu u 2018. na 6,8 miliona eura za period od 2009. do 2017. godine. Druge francuske stranke se sumnjiče da su uspostavile sličan sistem pronevjere sredstava dodijeljenih njihovim poslanicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!