Rudari u Srbiji pronašli ostatke drevnog rimskog broda

Svijet 03. aug 202313:32 0 komentara
REUTERS/Zorana Jevtic

Arheolozi u Srbiji mukotrpno skidaju pjesak i zemlju sa drevnog rimskog broda koji su rudari otkrili u ogromnom otvorenom kamenolomu uglja, javlja Reuters.

Nakon što je bager u rudniku Drmno otkrio drvenu građu, stručnjaci sa lokaliteta obližnjeg nekadašnjeg rimskog naselja poznatog kao Viminacijum požurili su da pokušaju da sačuvaju kostur broda, što je drugo takvo otkriće na tom području od 2020. godine.

Kako navodi Reuters, plovilo je vjerovatno bilo dio riječne flote koja je opsluživala veliki i visoko razvijeni rimski grad od 45.000 ljudi koji je imao hipodrom, utvrđenja, forum, palatu, hramove, amfiteatar, akvadukte, kupatila i radionice.

Arheolog Miomir Korać rekao je da ranija otkrića sugerišu da bi brod mogao da datira još iz 3. ili 4. vijeka nove ere kada je Viminacijum bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije i imao luku u blizini pritoke reke Dunav.

“Možemo pretpostaviti da je ovo brod rimski, ali nismo sigurni u njegovu tačnu starost”, rekao je on za Reuters.

Drvena konstrukcija je prvo prskana vodom i držana pod ceradom kako bi se spriječilo njeno propadanje na ljetnim vrućinama, objasnio je on.

Arheolozi vjeruju da su dva broda i tri do sada otkrivena kanua ili potonula ili napuštena na obali rijeke.

Namjera je da se izloži najnovije otkriće sa hiljadama artefakata otkopanih iz Viminacijuma u blizini grada Kostolca, 70 km istočno od Beograda.

Mladen Jovičić, član tima koji trenutno radi na novootkrivenom brodu, rekao je da bi bilo jako teško pomaknuti njegov trup od 13 metara bez da se ošteti, te da će inženjeri pripremiti posebnu konstrukciju koju će podizati dizalica u tu svrhu, a nakon toga će uslijediti cijeli proces postepenog konzerviranja.

Iskopavanja Viminacijuma traju od 1882. godine, ali arheolozi procjenjuju da su pretražili samo 5% lokacije od 450 hektara.

Dosadašnja otkrića uključuju zlatne pločice, skulpture od žada, mozaike i freske, oružje i ostatke tri mamuta, navodi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!