NSRS: Danas glasanje o spornom zakonu o javnom redu i miru

Vijesti 05. feb 201510:40 > 10:42
NSRS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske glasat će danas o razmatranim tačkama trodnevnog zasjedanja, među kojima je i sporni Prijedlog zakona o javnom redu i miru, koji kao "javno mjesto“ tretira i društvene mreže.

 Ovaj zakonski akt podijelio je u mišljenjima poslanike vladajućih stranaka i opozicije, koji, uz oštre kritike zakona, nisu prisustvovali poslaničkoj diskusiji.  

U Vladi RS-a i resornom ministarstvu navode da policija neće progoniti građane i novinare za javno iznesene stavove na društvenim mrežama.

Iz vladajuće većine podnijeli su amandmane na zakon u kojima sankcioniranju ne bi bile podvrgnute objave ukoliko se odnose na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, te da se kao sankcija briše kazna zatvora.

Opozicija je stava da je predloženi zakon loš i nedemokratski te da se ne može “popraviti“ ni amandmanima.

Upozorili su i da će tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona ukoliko se usvoji u predloženom tekstu.

Tokom protekla dva dana zasjedanja parlamenta razmatrano je desetak tačaka dnevnog reda.

Osim o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru, poslanici će danas glasati i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima RS-a, te nacrtima zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, o stočarstvu, o vinu, o jakim alkoholnim pićima te o izmjenama zakona o veterinarstvu, o hrani o poljoprivrednim zadrugama.

Prije glasanja nastavlja se rasprava o Prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku RS-a za 2015. godinu te o nekoliko izvještaja o radu entitetske vlade.