Mjera zabrana kretanja u HNK: "Došli smo do spoznaje da se sve otima kontroli"

Vijesti 10. apr 202013:31 > 13:34
N1

Eugen Ćubela, načelnik Kriznog štaba Hercegovačno-neretvanskog kantona pojasnio je zbog čega je donijeta odluka o zabrani kretanja van mjesta prebivališta u ovom kantonu.

“Došli smo do spoznaje da se sve otima kontroli. Da bi to na vrijeme suzbili, slušajući glas struke, odlučili smo se na ovaj korak. On je sukladan zakonu”, kazao je Ćubela.

Odluka o donošenju ove mjere u skaldu je sa Zakonom o spašavanju ljudi od zaraznih bolesti, a sve je odrađeno po procedurama i zakonski utemeljeno, poručio je.

Odluka je donesena u poslijepodnevnim satima 9. aprila, a stupila je na snagu u jutarnjim satima 10. aprila 2020. godine.

“Zapovjeda se zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta, s ciljem ograničavanja civilnog prometa. Kretanje izvan mjesta prebivališta biće moguće samo uz posjedovanje propusnica. Zapovjeda se da nadlećni prilikom izdavanja propusnica budu rigorozni”, poručio je Ćubela.

Ova mjera nije “utemeljena ni na čijem hiru, nego na temelju preporuke zdravstvenih radnika”, kazao je.

On je rekao i to da je iz HNK otišao apel Federalnom štabu Civilne zaštite da se ova naredba primijeni na području cijele FBiH.

Inače, u posljednja 24 sata izdano je 47 rješenja o samoizolaciji, što je ukupno 2.180 rješenja. Zabilježeno je jedno kršenje mjere izolacije i pet zabrane kretanja, saopćeno je na pres-konferenciji Kriznog štaba HNK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad