Sarajevo se oprašta od Markana: Pitali smo za njega, ali nije ga bilo

Vijesti 09. jun 202013:08 > 14:00
N1

Tmurno nebo, pred kišu, crvene ruže, smrtovnica i poruke na Carevom mostu na sarajevskoj Miljacki. Opraštaj od Marka Didoija, za raju Markana. Među nama više nije. Legenda, kolporter, prodavač dnevne štampe, svim Sarajlijama bio je dobro znan. Od ranog jutra prodavao bi novine i nesebično pozdravljao svakog prolaznika.

Rada Ahatović i Emina Mujagić na čošku Carevog mosta, prodaju neke sitnice, sjede i ćaskaju. Prekidam ih, sa spomenom na Markana. 

“Ostao nam je u najboljem sjećanju, u najboljem…”, obje odgovoriše. 

Bio je pažljiv, ali i naivan

“Nikada se ni sa kim nije svađao. Sjedne i prodaje novine. Rodio se u Italiji, a školu je završio na Bistriku. Ko god ga zna, o njemu nema šta reći loše”, priča nam Ahatović. 

Kaže da ga od početka pandemije korona virusa nisu viđale.

“Pitali smo za njega, ali nije ga bilo”. 

N1

“Ranije bi on mene zaustavio ′Radojka, imaš li para?′ A ja njemu kažem ′imam oči moje lijepe, ništa se ti ne sekiraj′. To me uvijek pitao. Bio je duša od čovjeka, pažljiv, ali i naivan”, kaže Ahatović. 

Ostat će Markan upamćen i među svojim kolegama, koloporterima sarajevskim, kojih danas nema više od pet – šest u gradu.

Beganović Avdo, prodavač novina, uvijek viđen preko puta kafića Vatra, kazao je za N1, da Markana pamti kao finog čovjeka, prijatelja i kolegu.

“U vezi sporta je sve znao. Ako ga upitate u nazad 10  ili 15 godina – šta se desilo, odmah dobijete datum, rezultat… Sve se od njega moglo saznati. Imao je jako, jako dobro pamćenje. Kao prijatelj, kao kolega kao kolporter, sve najljepše mogu o njemu reći”, prisjeća se čika Avdo. 

N1

Radio je Markan i u Kulovića ulici, ali u zadnje vrijeme najviše na Carevom mostu. Kolege njegove kažu da ga posljednih dana nisu viđale, jer vjerovatno je bio bolestan.

“Pitao sam kolegu – gdje je Markan? Rekao mi je da je bolestan. Bio je u bolnici. Jako me iznenadila njegova smrt”, govori čika Avdo. 

Posao kolportera nije lagan. Pogotovo Markanu nije bilo lako. Teže se kretao, kažu nam njegove kolege. Manje je i prodavao. Na Carevom mostu i nije ferkventno za novinu, ali znao je on obilaziti okolo i prodavati novine i na drugim mjestima.

“Nas košta zdravlja ovo što radimo. Neki dan sam vidio kolegu Zelu koji prodaje novine kod Alipašine džamije, on jedva hoda. Rekao mi je ′Avdo, ovo su napravile novine od mene′. Tako da je to zaista težak život. Ako neko kaže da se od ovoga može živjeti, ja bih rekao ′Bujrum izvolite, pa pobajte′”, priča nam čika Avdo. 

Samo da mi prođe vrijeme…

Omladina ne radi ovaj posao. Ostalo je tek nekoliko starih kolportera.

“To je zato što se novine više ne mogu prodati. Prije je bilo bolje, sad je tek onako… Dođem da mi prođe vrijeme”, kaže čika Avdo.

Muhamed Sarajčić, također kolporter, malo niže od čika Avde, preko puta Centralne banke u ulici Ferhadija, prodaje novine svaki dan. Prisjetio se Markana, kazavši da je više od 20 godina prodavao novine.

“Nismo se družili, ali poznajemo se mi svi međusobno, kolege smo”, govori nam Sarajčić. 

N1

Ispričao nam je kako izgleda jedan njegov dan na poslu. Buđenje u 5 sati ujutro. Vježbanje i čaj. 

“A onda dođem ovdje, da se družim i vidim ljude. Nema para od ovoga sada. Smiješno je reći koliko. Reći ćete lud i zbog čega dolazi. Onda se zarađivalo, a i radilo se puno. Najmanje 14-15 sati. Sada nema više ni žena da se bave ovim poslom, nekad je bilo”, priča nam Sarajčić.

Slabo ljudi danas kupuju novine, ponovio je što i njegov kolega Avdo. Na njegovom štandu, pored domaće štampe, moguće je pronaći i strane novine – The New York Times, Die Zeit, i još poneku. 

N1

Markan je danas ukopan na Gradskom groblju Bare. Ostat će upamćen kao simbol Carevog mosta. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad