Miro Lazović: Značajan broj Srba glasao za nezavisnost BiH

Vijesti 01. mar 201618:07 > 18:32
N1

Danas je brojnim manifestacijama obilježen Dan nezavisnosti BiH. Jutros je položeno cvijeće ispred Vječne vatre i na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, a održana je i svečana akademija.

Dvedesetčetvrti rođendan nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Na nekoliko spomen-obilježja u gradu, polaganjem cvijeća, brojni zvaničnici i predstavnici vlasti sjetili su se žrtava rata.

Ovaj dan, sve koji u Bosni i Hercegovini žive, podsjeti i na stvarnost postdejtonskih podjela. Ali, bošnjački član Predsjedništva je optimističan:

“Bit će podjela, ali one će bivati sve manje. Jer, ogromna većina građana BiH u oba entiteta, želi mir sa svojim komšijama, želi stabilnu državu koja će zaštiti sigurnost, koja će im pružuti perspektivu, njima, njihovoj djeci, unucima. Žele, naravno, evropski put BiH i vole zemlju u kojoj su rođeni”, navodi Bakir Izetbegovi, član Predsjedništva BiH.

Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH u vrijeme kada je izglasana Deklaracija o nezavisnost, u govoru poručuje: “Današnja Bosna i Hercegovina nije država za koju su građani na referendumu glasali”.

“Mislim da svi oni koji imaju primedbe i optužbe prema Danu nezavisnosti griješe, jer je to bio demokratski čin izražavanja volje građana 1. marta, izražen u značajnom procentu, u procentu u kojem je učestvovao i jedan značajan broj građana srpske nacionalnosti. Dan nezavisnosti je historijska činjenica, on se ne može mijenjati i treba ga slaviti”, smatra Miro Lazović iz Foruma Parlamentaraca BiH 1990.

Slaže se i poslanik SDA u državnom Parlamentu, Šefik Džaferović. Nepriznavanje Dana nezavisnosti implicira nepoštivanje zakona i Dejtonskog sporazuma, smatra.

“Ne možemo iz Daytona uzimati ono što nam odgovara, a odbacivati ono što nam ne odgovara. Dejtonski sporazum nije jelovnik, Dejtonski sporazum je paket koji se mora poštivati i to je odgovor onima koji danas ne obilježavaju 1. mart”, ističe Šefik Džaferović.

Složili su se s tim brojni zvaničnici na zajedničoj Svečanoj akademji u sarajevskoj Vijećnici.

“Mislim da bi i oni trebali konačno shvatiti da je ovo naša zemlja, pa neka se uređuje kako se dogovore, prije svega, političari”, kazao je Franjo Topić, predsjednik HKD “Napredak”.

A mladi koji su položili cvijeće podjele ne priznaju.

“Dan nezavisnosti slavi se u cijeloj Bosni i Hercegovini”, tvrdi Himija Arnautović iz Asocijacije mladih SDA Stari Grad.

No, dok je u Sarajevu svečano obilježen, Dan nezavisnosti BiH u Banjoj Luci je protekao radno. Intonacija himne bez teksta podsjetila je – praznik je državni, ali zajednička riječ još nedostaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.