Abadžić Hodžić za N1: Islam je neodvojivi dio evropske historije i umjetnosti

Vijesti 21. nov 202221:39 2 komentara

Aida Abadžić Hodžić, povjesničarka umjetnosti i univerzitetska profesorica na Filozofskom fkaultetu u Sarajevu, bila je gošća emisije Izvan okvira na N1 u povodu predstavljanja projekta "Pod nebom vedre vjere - islam i Evropa u iskustvu Bosne".

Abadžić Hodžić je autorica koncepta ovog multimedijalnog projekta, koji kroz dvadeset i tri tematsko-problemske cjeline predstavlja višestoljetno prisustvo islama na prostoru Bosne i Hercegovine.

“Naslov sublimira, daje smjer, ali i ton našoj izložbi. Željeli smo predstaviti islam na ovim prostorima kao vjeru i iskustvo vedrine, na iskustvo otvorenosti i života u zajedništvu”, rekla je za N1 univerzitetska profesorica objašnjavajući naslov izložbenog projekta u nastajanju.

“Cilj nam je naglasiti osobitosti iskustva svjetova bosanskog islama, kao integralne kulture savremenog evropskog prostora. To je islam koji stoljećima živi izazove života sa drugim kulturama i tradicijama na evropskom kontinentu, i koji je kroz stoljeća privlačio pažnju umjetnika i istraživača”, rekla je profesorica Abadžić Hodžić.

Izložba prvi put na istom mjestu dovodi do susreta različite dokumente, izvore, svjedočenja i interpretacije o islamu u Bosni i Hercegovini, predstavljajući na taj način svojevrsnu historiju duhovnosti i kulture islama na ovim prostorima.

Islam u Evropi

Profesorica Abadžić Hodžić naglasila je važnost razumijevanja uloge islamske kulture u historiji i savremenosti Evrope.

“Historija Španije, južne Italije ne može se razumijevati bez prisustva islamske kulture na njezinu tlu, koja ne samo da je važna kao historijska činjenica, već je važna i zbog stilskih elemenata. Ne možete razumjeti arhitekturu Venecije, gotike ili baroka ako na umu nemate prisustvo islamske kulture na evropskom tlu”, naglasila je.

“Nedavno je otvoren Islamski centar u Ljubljani koji je proglašen kao natječaj sa najvećim brojem pristiglih projekata, a upravo je taj projekat dobio najprestižniju nagradu u Sloveniji”, rekla je gostujući u emisiji Izvan okvira na N1.

Ona je istakla da islam ne bi trebao biti “kultura Drugog” na evropskom tlu, te je dodala kako brojna kapitalna djela povezana sa islamom čine sastavni dio evropske kulture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare