Direktor RMU Breza: Novi obračun plaće se sastoji od tri segmenta

Vijesti 25. nov 202109:25 > 14:32 0 komentara
N1

Jučer su završeni protesti rudara u Sarajevu. Za Novi dan govorio je direktor RMU Breza Muamer Omerhodžić koji je pojasnio šta je predviđeno novim Pravilnikom o radu i radnom učinku te kako će se obračunavati plaća rudara.

“Nisam bio sa rudarima ispred Vlade, ali smo bili u Vladi i čekali da se nastave pregovori, socijalni dijalog, između sindikata i predstavnika vlasti”, kazao je Omerhodžić na početku razgovora.

Na pitanje zašto nije bio ispred sa rudarima, kazao je:

Pozivom ispred EP BiH i Vlade mi smo bili pozvani da budemo prisutni u slučaju da dođe do socijalnog dijaloga. Ja sam svim srcem vezan sa komoratima i želim da izađu iz ovog začaranog kruga, ovog problema koji se godinama dešava unutar rudnika u FBiH“.

Dodaje da je 15 godina radio u RMU Breza, te da je iskazao spremnost da dođe i pomogne u rješenje problema.

“Ja sam prije nego što sam prešao u EP, radio 15 godina u RMU Breza. Iz patriotskih razloga u momentu kada dolazi do energetske tranzicije i kada rudnici trebaju da dožive promjene sam iskazao spremnost da dođem i pomognem, na neki način svojim iskustvom i znanjem da pregovori prođu u najboljoj mjeri i namjeri”.

Šta je predviđeno novim pravilnikom?

Pravilnik o radu i radnom učinku je set dokumenata koji bi na neki način trebao pomoći reformi unutar rudnika i na neki način da se tranzicija provede na najbolji mogući način. U suštini mi smo proveli pravilnik o radu, i pravilnik o pravnom učinku smo u fazi usaglašavanja sa prijedlozima koje smo iskazali u prvom draftu. Na neki način, mi tražimo rješenje i u nekom trenutku je došlo do prekida socijalnog dijaloga i nisu usaglašeni pravnilnici“.

Jeste li bili pitani da li ste za pravilnik? Da sli ste za rješenje da se plate rudarima smanje?

Niko ne može biti saglasan da se u momentu kada je pandemija učinila svoje, kada su cijene u divljanju svih artikala, da neko misli na smanjenje plata rudarima. To je daleko od istine. Ja bih volio da vidim “lika” koji bi se svrstao na suprotnu stranu rudara i da kaže da se treba smanjiti plata“, kazao je Omerhodžić.

Šta ste vi uradili da se to ne uradi?

Tim ljudi, stručnih, iz EP je radio na izradi tog dokumenta i mi u formi nacrta dobivamo te dokumente i gdje mi na svojim rudnicima, upravama i socijalnom dijalogu sa sindikatom usaglašavamo te dokumente. Naravno, vidite sva dešavanja oko energetske tranzicije, možda su neki koraci malo ubrzani na način kako bi više vremena trebalo dati dijalogu. Mi smo u nekom periodu kada smo usaglašavali te dokumente, od devetog mjeseca 2020. godine pokušava se naći modalitet kako da prevaziđemo ove probleme“, pojasnio je Omerhodžić u razgovoru za N1.

Omerhodžić je pojasnio da je razlika u tome što se obračun ne vrši na isti način, ali da se dođe do iste ili veće cifre u konačnici kada je riječ o plaćama.

U suštini kada se izvrši obračun, ne vrši se obračun na isti način kao u prethodnom periodu kako je to rađeno. Sada kako je to rađeno, trebalo bi da dođe da su plate radnika iste ili čak više po novom modalitetu obračuna tih ličnih dohodaka. Vjerovatno nije bilo vremena da se kroz socijalni dijalog pojasne te stvari, da to u suštini tako ne bi bilo“, dodaje.

Plata od 850 KM će biti veća?

Ne bi trebala da bude veća, ali ne bi trebala da bude ni manja. Novi obračun se sastoji od tri segmenta; osnovna plaća, dodaci na plaću i radni učinak. Osnovna plata dođe otprilike kako se i prikazivalo u ovom prijedlogu, nekih 570 KM, ali ostali dodaci koji se dodaju dođu faktički na isti nivo dosadašnjih plaća“.

“Mislim na sve dodatke koji se dodaju na tu plaću kao što imaju sada”, dodao je.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!