UŽIVO| Drugi dan protesta rudara: “Promrzli smo, ali ne odustajemo”

Vijesti 24. nov 202107:34 > 14:57 0 komentara
N1

Nakon noći provedene pod otvorenim nebom, rudari sedam rudnika iz Federacije Bosne i Hercegovine i jutros ponavljaju kako ne odustaju od svojih zahtjeva.

14:55Fahrudin Radončić, lider SBB-a kazao je kako su protesti rudara epilog toga da vladajuća stranka već 20-ak godina ima pogrešan koncept Elektroprivrede i rudnika. Istako je kako su rudari u pravu i da to EP i rudnici trebaju riješiti, a da Vlada mora biti dobar medijatro kako bi se ljudima izašlo u susret. 

“Imali su loše investicije, ogromnu korupciju u sitemu EP, umjesto da taj novac ulažu u rudnike i riješe status rudara. Rudari traže da im se uplati socijalno i penziono od 2010. godine, a naši organi krivično gone svakog poslodavca koji ne uplati istog mjeseca, istog dana te obaveze prema državi”, rekao je Radončić.

14:40 – Bivši vojnik Zumra Dželilović na protestu je rudara od jučer. Donosi im kafu i čaj. Apelovala je na Sarajlije da joj se pridruže.

Bivši vojnik Zumra Dželilović na protestu: Kafa, čaj i topla riječ za rudare

14:20 – Ovdje možete pogledati kako izgledaju protesti rudara iz zraka:

Pogledajte kako izgledaju protesti rudara iz zraka (VIDEO)

13:15 – Rudar Fahrudin Ćehajić iz RMU Zenica ima 35 godina rudarskog staža. Devetnaest godina je proveo u jami, a nakon što mu je mašina smrskala nogu, prestao je silaziti.

Fahrudin Ćehajić u jami proveo 19 godina: Dozvolite nam da zaradimo hljeb

12:40 – Dubioza kolektiv pridružila se danas rudarima i građanima na protestima ispred Vlade Federacije BiH.

N1

12:20 – Rudari iz Rudnika mrkog uglja Đurđevik na putu su ka Sarajevu. Stižu autobusima i privatnim vozilima. Kako su rekli za N1, policija ih je zaustavila kod Kladnja, ali, nakon što su odlučili da krenu pješice, policajci su ih pustili da nastave svoj put. Iz MUP-a TK su za N1 demantovali da su zadržavali rudare, dok su iz MUP-a KS kazali kako su kontaktirali kolege iz Kladnja i da su im rekli da su rudari “bili vjerovatno na pauzi”.

U Sarajevo stižu i rudari iz RMU Đurđevik

12:05 – Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću za sazivanje vanredne sjednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima rudara.

Novalić zatražio vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH

11:25 – Rudari ispred Vlade FBiH skandiraju: Ko ne skače, mrzi Bosnu!


11:10 – Gosti Novog dana bili su rudari RMU Breza Muamer Dedić i Ermin Kulić koji su noć proveli ispred zgrade Vlade FBiH. Kako su kazali ostaju istrajni u svojim zahtjevima, jer druge alternative nemaju. Također, kazali su da je pola stvari rečeno na sinoćnjoj konferenciji za medije nadležnih – laž.

Rudari Dedić i Kulić iz RMU Breza: Kada ispune zahtjeve, možemo s njima pričati

10:45 – Penzionerka Tahira Fočo, koja je tek izašla iz bolnice gdje je bila nakon moždanog udara, danas se došla, kako kaže, solidarisati sa rudarima i donijet im hranu. Ona i njen suprug Mire su kroz suze ispričali da su potreseni prizorima koje su zatekli ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Penzioneri potreseni prizorima sa protesta: Izašla sam iz bolnice i došla ovdje!

10:10 – “Kući sam ostavio ženu i dvoje djece. Živimo od moje plate, i živi se i ne živi. Porodica zove non stop, pitaju ima li zime. Mi ne odustajemo, evo deka imamo, pokrili smo se, ali nema odustajanja”, kazao je za N1 jedan od rudara, Jasmin Smajlović.

N1

9:25 – Edin, jedan od rudara iz Kalesije za N1 je kazao: “Promrzli smo, ali ne odustajemo”.

8:50 – Reporter N1 je razgovarao sa nekim od rudara koji su dočekali jutro ispred Vlade FBiH.


8:40 – Građani Sarajeva su se i jutro solidarisali sa rudarima koji već drugi dan protestuju ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražeći da im se ispuni osam zahtjeva.

Sarajlije se i jutros solidarisale sa rudarima, dopremljeni lunch paketi

8:15 – Predsjednik sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić danas je za N1 izjavio da rudari neće odustati od svojih zahtjeva, te da je ovo trenutak u kojem “ne smiju biti poraženi”.

SInan Husić za N1: Ovo je trenutak kada ne smijemo biti poraženi

7:45 – Reporter N1 je zabilježio trenutno stanje ispred zgrade Vlade FBiH gdje se nalaze rudari. Zamotani u deke i prmorzli ali istrajni u svojim zahtjevima.


7:20 – Jedan od onih koji je sve vrijeme proveo ispred zgrade Federalne vlade, Mujo, zahvaljuje se građanima na podršci…

“Hvala građanima na svemu, a Vladi na sramotu”, poručuje Mujo iz Rudnika Kreka.

Podsjećamo, sastanak premijera FBiH, ministara i direktora koncerna Elektroprivrede BiH završen je sinoć iza dva sata. Novinarima se obratio resorni ministar Nermin Džindić koji je kazao da će se formirati radna grupa koja će ući u pregovore sa radnicima.

“Ne smijemo dovesti FBiH u situaciju da se ugrozi snabdjevanje električnom energijom”, kazao je Džindić.

Više pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!