Vučić najavio sastanak “državnih organa” RS i Srbije, Konaković oštro odgovorio

Vijesti 20. jul 202314:17 5 komentara
Konaković i Vučić (Instagram)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sastanak "državnih organa" Republike Srpske i Srbije nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Vučić je u svom obraćanju napisao da je sa Dodikom razgovarao o situaciji u regionu i predstojećim važnim susretima delagacija Republike Srbije i Republike Srpske.

“Sa posebnom pažnjom sam saslušao predsjednika Dodika povodom svih dešavanja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i dogovorili smo da u najkraćem roku organizujemo skup svih državnih organa Srbije i Srpske, na teritoriji Republike Srpske.” napisao je Vučić na svom Facebooku.

Ekspresno mu je odgovorio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković:

Predsjedniče Srbije Aleksandar Vučić, ne postoje državni organi Republike Srpske. RS je enitet u suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Svaki vaš dolazak u taj dio naše domovine je dolazak na teritoriju Bosne i Hercegovine, vi kao predsjednik Srbije koji je više puta rekao da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH u javnim obraćanjima trebate stvari nazivati pravim imenom. ” osvrnuo se Konaković i dodao:

Nakon što vaši saradnici pozivaju na stipendiranje studentica koje veličaju ratne zločince i počinjene zločine, nakon najave vaših saradnika da će graditi spomenik Draži Mihajloviću, ne/namjerne poruke poput ovih nas vraćaju nazad, ne idemo ka stabilnosti regiona i međusobnom uvažavanju. Naša pružena ruka je znak naše snage i naše želje da stvari idu ka stabilizaciji odnosa, nikako nije znak naše slabosti.

Milorad Dodik na svojim društvenim nije komentarisao ovaj susret.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare