Žrtve ratne torture u Republici Srpskoj će po prvi put biti uključene u javni poziv za banjsku rehabilitaciju

Vijesti 08. mar 202414:02 0 komentara
Zgrada Vlade RS (RTRS)

Organizacije TRIAL International, Fondacija "Udružene žene" i Fondacija "Lara" pozdravljaju Odluku Vlade Republike Srpske kojom je data saglasnost za raspisivanje Projekta banjske rehabilitacije za ratne vojne invalide, članove porodica poginulih boraca Odbrambeno – otadžbinskog rata i, po prvi put, žrtve ratne torture u Republici Srpskoj.

Iako Zakon o zaštiti žrtava ratne torture predviđa ovo pravo za pojedince sa ostvarenim statusom, nijedan do sada raspisani javni poziv nije uključivao ovu kategoriju, navodi se u saopćenju organizacije TRIAL International, Fondacije “Udružene žene” Banja Luka i Fondacije “Lara” Bijeljina čije je zalaganje i rezultiralo raspisivanjem ovog javnog poziva.

Rezultat je to i rada predstavnika institucija i međunarodnih organizacija.

Navode kako je Europska unija bila aktivni zagovarač implementacije ovog prava kao jednog u nizu koraka koje vlasti trebaju poduzeti kako bi osigurali realizaciju ključnog prioriteta u procesu europskih integracija koji se odnosi unapređenje okruženja pogodnog za pomirenje, a sve u cilju osiguravanja reparativnih mjera za žrtve ratnih zločina.

Adrijana Hanušić Bećirović, viša pravna savjetnica organizacije TRIAL International, pozdravila je ovaj veoma značajan iskorak za osobe s priznatim statusom žrtve ratne torture u Republici Srpskoj, prvenstveno preživjele ratnog silovanja.

“Prije tri godine, žrtve su u razgovorima s nama i drugim pružateljima podrške počele sve intenzivnije artikulisati potrebu za banjskom rehabilitacijom, s obzirom na to da višestruke posljedice koje već decenijama trpe zbog pretrpljene torture starenjem postaju sve izraženije. Republika Srpska je na ovaj način učinila značajan iskorak u regionu, te se nadamo da će i Federacija BiH koja je ovo pravo, u odgovoru na naše zahtjeve, predvidjela u nedavno usvojenom zakonu, bez odlaganja osigurati implementaciju u praksi i za civilne žrtve rata u Federaciji BiH”, kazala je Adrijana.

Za projekat izdvojeno 500.000 КМ

Gorica Ivić, izvršna direktorica Fondacije “Udružene žene” iz Banja Luke pohvalila je ovu odluku: “Nadamo se da će žrtve imati priliku da kontinuirano koriste ovo pravo bez dodatnih administrativnih prepreka te da će status biti dovoljan osnov za korištenje rehabilitacije u zdravstvenim ustanovama koje pored medicinskih usluga nude i i psihosocijalnu podršku od strane stručnih lica koji su senzibilisani za trauma orijentisan rad.”

Ministarstvo boračko-invalidske zaštite Republike Srpske je za Projekat banjske rehabilitacije ove godine izdvojilo 500.000 КМ.

Potreba za banjskom rehabilitacijom za žrtve ratne torture naglašena je i na nedavno održanim događajima u Banjoj Luci i Bijeljini, prilikom kojih je predstavljena i Analiza “Izazovi u implementaciji Zakona o zaštiti žrtava ratne torture Republike Srpske”. Zagovaranje za unaprijeđenje implementacije aktivno je počelo inicijativom TRIAL International-a i partnerskih organizacija još u oktobru 2022. godine. Pored banjske rehabilitacije, inicijativa se fokusirala i na produženje ili ukidanje roka za sticanje statusa žrtve ratne torture.

Radmila Žigić iz Fondacije “Lara” također je pozdravila odluku Vlade Republike Srpske: “Nadamo se da će pristup pravima da se ostvaruje bez komplikovanih administrativnih procedura. Također, nismo još izgubili vjeru da će naša zakonodavna i izvršna vlast prepoznati potrebu da se produži rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje statusa i prava za brojne žrtve ratnog seksualnog nasilja i drugih oblika torture koje ova prava još nisu tražile i očekujemo da će izmjene Zakona o zaštiti žrtava ratne torture ući u agendu rada vlasti u Republici Srpskoj u 2024. godini.”

Aktivnosti ka adresiranju ovih važnih potreba za preživjele podržala je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, istaknuto je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!