Čudan simptom koji može da ukaže i na ozbiljne bolesti

Zdravlje 25. jan 202313:00
Izvor: Shutterstock

Određeni problemi koji se javljaju u našim ustima, poput čireva i ranica, mogu da se čine uobičajenima i ne izazivaju nikakvu zabrinutost. Međutim, postoje i naizgled bezazleni simptomi koji mogu da budu znak mnogo većeg zdravstvenog problema, a jedan od tih simptoma je otežano pomjeranje vilice.

„Postoji mnogo naizgled uobičajenih simptoma koji se često mogu zanemarivati duže vrijeme, što zapravo može da bude znak ozbiljnijih osnovnih zdravstvenih problema. Jedan od njih je otežano otvaranje vilice, često popraćeno bolovima koji mogu da ukažu na bolest desni ili čak karcinom usne duplje“, objašnjava dr Rizvan Mahmud, specijalista maksilofacijalne hirurgije.

On dodaje da otežano otvaranje vilice može da bude znak i mnogih drugih poremećaja, piše Express.co.uk, prenosi Index.hr.

„Bol u vilici često je prouzrokovana poremećajem koji se naziva disfunkcija ili poremećaj temporomandibularnog zgloba“, kaže dr Mahmud, a do poremećaja dolazi kada postoji neravnoteža mišića, ligamenata i kostiju u području vilice.

Kako doktor dalje objašnjava, to rezultira bolovima, zvukovima pucketanja i škljocanja pri širokom otvaranju usta, poteškoćama sa žvakanjem ili jasnim govorom, oticanjem lica, glavoboljama ili bolovima u vratu.

Međutim, to bi moglo da ukaže i na nešto drugo, dodaje dr Mahmud.

„Drugi faktori koji doprinose ovom stanju uključuju stres, škripanje zubima, artritis ili neku vrstu traume na licu ili području vilice. Isto tako, otežano otvaranje i zatvaranje vilice takođe se može pripisati stomatološkim problemima kao što su teške bolesti desni, karijes ili zubni apscesi. U rijetkim slučajevima to može da bude znak ozbiljnijih problema kao što je karcinom“, smatra doktor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar