Večeras premijera filma o ženskim muslimanskim obredima

Kultura 07. jul 201609:15 > 09:17
N1

Večeras u Bošnjačkom institutu u Sarajevu premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Bosanski ženski muslimanski obredi - učenje, recitiranje i podučavanje u Sarajevu", autorice Zilke Spahić Šiljak koja je bila gošća Novog dana.

Film odaje počast damama sarajevske mevludske tradicije, hadži Aiši hanumi Fočakovki i Medihi hanumi Silajdžić koje više od četrdeset godina predvode obrede mevluda i tevhida i koje su danas jedine dvije žene sa završenom Medresom iz 1948. godine.

Film je posvećen svim ženama, ali posebno njima dvjema koje su jedine dvije žene koje su još uvijek žive a diplomirale su tadašnju Medresu koja je otvorena 1933. i zbog toga smo se fokusirale na njih dvije i još nekolio učiteljica“, komentarisala je Spahić Šiljak.

S obzirom da se Spahić Šiljak bavi rodnim studijama i ženskim ljudskim pravima, spoznala je, kako je rekla, da ono što žene rade je manje važno. “Kroz moje izučavanje stekla sam utisak da je sve što žene rade, u bilo kojem kotekstu, manje važno, manje priznato pa čak ni kod ovih žena taj trud nije prepoznat. One imaju svoj autoritet, ali nisu prepoznate od zvaničnih institucija – nemaju dana radnog staža u Islamskoj zajednici. Ovakva vrsta običaja, odnosno ono što su one radile, u prvim godinama socijalističke republike, kada nije bilo interesa za religijske teme, je očuvala i okupljanja i zajedništva i kontakt i taj njihov doprinos je neizmjeran”, kazala je.

Istakla je i da će nakon večerašnjeg prikazivanja u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, svoju premijeru imati i u Kopenhagenu, kao i ostalim gradovima u Evropi, ali i Americi. Navela je i da film neće biti komercijalnog karaktera već će biti postavljen na zvaničnoj stranici odakle će ga moći preuzeti oni koji se registruju.

Film ima obrazovni karakter i namijenjen je studentima historije, antropologije, etnologije, religijskih i rodnih studija, a autorice Catharina Raudvere iz Kopenhagena i Zilka Spahić Šiljak su ga započele snimati 2012. godine.

“Catharina i ja smo na ideju došle zajedno radeći na dokumentiranju nekih drugih kulturoloških i religijskih praksi. Radile smo uporno četiri godine da ovaj materijal priredimo u jednosatnom filmu koji će večeras biti prikazan. Željele smo da obrednu praksu prikažemo a onda i kako je tada teklo obrazovanje. Mnogo smo saznale o svemu, i to ne samo kako su žene tada njegovale islamsku tradiciju, već i kako su se snalazile”, rekla je.

O tome koliko se obredna praksa razlikuje od ostalih gradova u BiH je kazala: “Ovo je film o bosanskim muslimanskim običajima u Sarajevu koji se razlikuju od običaja od naprimjer običaja u Visokom, Bihaću, Tuzli a posebno je drugačije od drugih zemalja regije pa i svijeta. To je specifična sarajevska tradicija zbog toga što su ove žene imale priliku obrazovati se na islamskim koledžima i one su redovno imale i pripremu kako organizovati ovakav obred, vokalne izvedbe, na koji način učiti i pjevati”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.