Otvoren Internacionalni festival književnosti Bookstan

Kultura 04. jul 201721:39 > 21:41
N1

Internacionalni festival književnosti Bookstan koji organizuje izdavačka kuća Buybook do 7. jula okupit će u Sarajevu najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore i autorke.

Festival Bookstan svečano je otvoren večeras u Akademiji likovnih umjetnosti, a pratit će ga i izložbe, te radionice na više lokacija u Sarajevu.

Program Bookstana započeo je ranije danas promocijom novih knjiga bh. autorica Adise Bašić i Amile Kahrović-Posavljak. Pjesnikinja Adisa Bašić predstavila je svoje prvo prozno izdanje A ti zaključaj: priče o braku i ljubavi, dok je novinarka Amila Kahrović Posavljak promovirala svoj roman Smrtova djeca.

“Ovaj festival je važan posebno zato što nam u posljednje vrijeme nedostaje neki godišnji događaj oko kojeg bi se tempirao izlazak knjiga, promocije. Nekad ranije je to bio sajam knjige, ali se nažalost zadnjih godina izgubio entuzijazam i euforija koja knjigu treba. Ovaj festival je to vratio u život, oduševljenost za knjigu i u kratkom roku je uspio da skupi odličnu publiku, mnogo mladih ljudi, studenata i to je za književni život neke sredine od krucijalnog značaja”, izjavila je Bašić pred otvaranje festivala.

Značaj Bookstana, po mišljenju Kahrović-Posavljak, najviše je u tome što je našu književnost otvorio ka svijetu i svijet ka našoj književnosti i zato što temeljito radi na deprovincijalizaciji naše književne scene.

Posebno za mlade autore, kako je dodala, ovo je  veliki događaj koji otvara vrata novim komunikacijama i daje život djelima.   

Jedan od osnivača Bookstana John Freeman je kazao da su knjižare i biblioteke po prirodi stvari izvor društvenih aktivnosti gdje ljudi čitaju knjige i razgovaraju o njima. Dodao je da ovdje bio i prošle godine i na mnogim drugim festivalima u svijetu, te da je posebno impresioniran ovogodišnjim festivalom.

U okviru drugog dana drugog Internacionalnog festivala Bookstan, bit će upriličen raznolik program u vidu promocija knjiga savremene bh. književnosti, literature iz regije, autora njemačkog jezika, zatim okruglog stola o temi malih jezika i politika prevođenja, te promocije književog portala Proletter iz Podgorice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.