Evropa na udaru Babet: “Voda će nositi sve pred sobom, 10 stepeni ispod nule”

Svijet 21. okt 202317:07 1 komentar
Screenshot

Zbog jake kiše i snažnih oluja koje se očekuje u narednom periodu, britanska meteorološka stanica "Met Office" dala je novoj oluji ime "Babet". Pored Britanije, na udaru će biti još nekoliko evropskih zemalja.

Snažno nevrijeme pogodilo Hercegovinu: Grom u Ljubuškom raznio cestu (FOTO)

Naime, „Met Office“ je izdao nekoliko upozorenja na jake oluje, a građani su upozoreni na moguće poplave i velike štete koje bi nastale zbog vjetra.

Oluja „Babet“ će krenuti sa jugozapada, a olujni udari očekuju se tokom vikenda, piše BBC.

„Kiaran“, „Ketlin“ i „Vinsent“ su oluje za koje meteorolozi prognoziraju da bi mogle da pogode Veliku Britaniju i Irsku do kraja ove i sljedeće godine.

Pljusak

Iako će u mnogim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva povremeno padati jaka kiša, najveća zabrinutost je za centralnu i istočnu Škotsku. Naime, do skoro je u Škotskoj bila velika vlažnost, pa meteorolozi ocjenjuju da je tlo već veoma zasićeno.

Uz jaku i dugotrajnu kišu, očekuje se gomilanje padavina od 70 do 100 milimetara, ali bi u planinskim predjelima ono moglo da bude i između 150 i 200 milimetara.

„Met Office“ je za pojedine regije u Ujedinjenom Kraljevstvu već izdao upozorenje na teške vremenske nepogode, gdje postoji opasnost od razornih poplava.

Škotska agencija za zaštitu životne sredine prati situaciju i također je izdala rana upozorenja u centralnoj Škotskoj zbog opasnosti od poplava.

Jaki vjetrovi

Vjetar će biti u pojačanju najvjerovatnije. Sjeverna Škotska može doživjeti najveće udare vjetra.

Uticaj ovih naleta vjetra mogao bi da bude pojačan činjenicom da će vjetar biti jugoistočni. To je manje uobičajen smjer vjetra za oluje koje pogađaju Ujedinjeno Kraljevstvo.

Preovlađujući pravac vjetra je jugozapadni, tako da su priroda i infrastruktura izgrađene u skladu s tim.

Ovo je jedan od razloga zašto je oluja „Arven“ 2021. godine srušila veliki broj drveća i donijela dosta štete.

Naime, oko 40.000 ljudi u Škotskoj i sjevernoj Engleskoj u novembru pomenute godine ostalo bez struje koja je donijela snijeg, temperature ispod nule i poremećaje u velikom dijelu Velike Britanije. Također, u nevremenu su poginule tri osobe.

„Uprkos tome što smo se pripremili za oluju Arven, jer je bila najavljena, ona je dovela do velikih oštećenja na elektromreži kakva nisu viđena 15 godina“, rekao je Rod Gardner, glavni menadžer kompanije Elektromreža.

Meteorološke stanice su izdale upozorenja na poledicu i najavile pad temperature do minus deset stepeni u Škotskoj i na sjeveru Engleske.

Željeznički saobraćaj na mnogim linijama je bio u prekidu, među kojima između Edinburga i Njukasla.

Udari vjetra dostizali su brzinu od 157 kilometara na sat u Nortamberlendu, a u snijegu na putu M62 zaglavilo se oko 120 kamiona.

Veliki broj objekata je oštećen, a oluja je čupala drveće iz korijena.

Opasnost

„Met Office“ je upozorio da su moguće velike poplave u kućama i preduzećima, koje bi mogle dovesti do urušavanja ili oštećenja zgrada.

„Postoji šansa da bi naselja u poplavljenim područjima mogla da budu potpuno odsječena od gradova, i to možda na nekoliko dana. Struja i druge usluge, kao što su gas, voda ili mobilna telefonija, mogu da budu izgubljene“, dodato je u saopštenju meteorološke stanice.

Dijelovi Engleske mogu da očekuju i više od 100 milimetara padavina tokom nedjelje, a neka izolovana područja čak 150 mililitra padavina.

„Pored jake kiše, oluja ‘Babet’ će donijeti i veoma jake vjetrove i snažnu buru u blizini pojedinih istočnih obala. U istočnoj i sjevernoj Škotskoj od četvrtka su mogući udari od oko 112 kilometara na sat“, saopštio je „Met Office“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare