Ajbar Mujanović dobitnik nagrade za fotografiju godine 2014.

Vijesti 23. jan 201520:41 > 20:45
Fena

Ajbar Mujanović s fotografijom "Escape" ukupni je pobjednik konkursa za najbolju fotografiju festivala "Fotografija godine BiH 2014.", koji je održan večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Mujanović je pobijedio u kategorji “Priroda” s fotografijom “Escape”, a žiri ga je proglasio i ukupnim pobjednikom.

Nagrade su dodijeljene još u pet kategorija: grad, ljudi, pres, kreativna fotografija i primijenjena fotografija.

U kategoriji “Primijenjena fotografija” nagradu je osvojio Zvonimir Barišin s fotografijom “Roaming”, u kategoriji “Kreativna fotografija” Giulio Zanni s fotografijom “Three sisters”. U kategoriji “Ljudi” nagradu je osvojio Denis Ruvić s fotografijom “Drvo života”, u kategoriji “Grad” pobijedila je Aida Redžepagić s fotografijom “Limitless”, dok je nagradu u kategoriji “Press” osvojio Vlado Kos s fotografijom “Putin u Beogradu”.

N1
N1
N1
N1

U ovogodišnjem žiriju bili su Andrew Testa (predsjednik žirija), Dženat Dreković, Kemal Hadžić, Nemanja Jovanović, Zoran Marinović, Mario Periša, Igor Rill i Stipe Surać. 

Festival je otvorio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazavši da je večerašnja dodjela nagrada samo jedan dio festivala koji će se nastaviti već sutra na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje mladi fotografi mogu prisustvovati različitim radionicama. 

Dodjeli je prisustvovao i glasnogovornik i šef Odjela komunikacije u Delegaciji EU u BiH Andy McGuffie koji je istakao da su kultura i umjetnost najjednostavnije sredstvo komunikacije u Evropi.