Tužilaštvo KS: Nije kršen zakon pri pretresu Klixa

Vijesti 16. feb 201517:13 > 17:16
YouTube/Klix.ba

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo preduzelo je niz radnji povodom pretresa prostorija "Intersoft" d.o.o. Sarajevo, a u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojim je taj pretres obavljen i u pravcu utvrđivanja da li su ovlaštene službene osobe postupile u skladu sa naredbom Općinskog suda Sarajevo za koju je 5. januara utvrđeno da je nezakonita.

“Zaključeno je da način i postupak pretresanja nije doveo do učinjenja nekog krivičnog djela, s tim da bi u daljem radu ovlaštenim službenim osobama trebalo ukazati na propuste prilikom vršenja procedure pretresanja u cilju poboljšanja rada i obaveza sačinjavanja planova internih akata”, navodi se u saopćenju.   

Poseban postupak u Tužilaštvu će se voditi u slučaju nanošenja lakih tjelesnih povreda uposleniku Klixa H. E. lakše povrede mu je nanio pripadnik MUP-a RS nakon izvršenog pretresa, izvan prostorija Klixa.

“Eventualne posljedice se mogu utvrditi u nekom drugom postupku, a ne u krivičnom, jer nema dokaza da je postojalo očigledno nesavjesno postupanje u vršenju dužnosti, niti svjesno kršenje zakona i propisa”, navodi se u saopćenju.

Prilikom vršenja provjera Tužilaštvo je saslušalo blizu 30 svjedoka i prikupilo obimnu dokumentaciju, pregledalo video snimke i zaključilo da je pretres prostorija “Klix” izvršen po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, za koji je nakon obavljenog pretresa vanraspravno vijeće zaključilo da je nezakonita te da je u toj naredbi bilo navedeno da će pretres izvršiti pripadnici MUP-a KS-a uz stručnu pomoć stručnjaka i u saradnji i uz prisustvo ovlaštenih službenih osoba MUP-a Republike Srpske. 

Također je zaključeno da je Zakonom o pravnoj pomoći i službenoj saradnji u krivičnim stvarima između FBiH, RS i Brčko distrikta BiH iz 2002. godine propisana mogućnost da službenici organa koji podnosi zahtjev budu prisutni prilikom pretresa i da je MUPRS-a postupajući po naredbi Općinskog suda u Sarajevu ovlastio sedam osoba za prisustvo i saradnju povodom postupanja po toj naredbi.  

Između ostalog, zaključeno je i da je MUPKS održao zajednički sastanak sa pripadnicima  MUPRS-a kada je dogovoren način rada pri realizaciji naredbe Općinskog suda Sarajevo kao i da je osigurano prisustvo vlasnika i glavnog odgovornog urednika, kao i prisustvo branitelja prilikom obavljanja pretresa.  

Kantonalno tužilaštvo također ističe da je naredba predata vlasniku, a i da su ostale osobe bile obaviještene o razlogu dolaska službenih osoba.  

“Nijedan od ispitanih svjedoka ne navodi da je prilikom pretresa pričinjena šteta, niti da je došlo do nepoštivanja dostojanstva i ličnosti osoba koji su bili u prostoru Klixa te da je nakon izvršenog pretresa sačinjen zapisnik koji je potpisan, a u koji su unijete  primjedbe odgovorne osobe, bez primjedbi svjedoka koji su bili prisutni pretresu”, navodi se u saopćenju.  

Također se navodi da iz iskaza saslušanih svjedoka proizilazi da su pretresom rukovodili pripadnici MUP-a KS koji su imali glavnu riječ, vršili koordinaciju i naredbodavnu funkciju, dok su pripadnici MUPRS sarađivali i pomagali vršenju presnimavanja hard diskova na eksterne hard diskove iz razloga što su imali opremu za presnimavanje.  

Naglašeno je da je stručna osoba MUPKS je rukovodila pretresanjem hard diskova kojem su pomagale tri osobe iz MUP RS, jer su posjedovali potrebnu opremu te da su sačinjavali zapisnik, izdali odgovarajuće potvrde i bez odlaganja privremeno oduzeti predmeti dostavljeni Općinskom sudu Sarajevo koji je izdao naredbu.  

“Nakon što je vanraspravno vijeće Općinskog suda Sarajevo utvrdilo da je naredba Općinskog suda Sarajevo nezakonita, svi oduzeti predmeti su preuzeti od strane vlasnika bez primjedbi”, navodi se u saopćenju.  

Također je zaključeno da prilikom pretresa koji je obavljen po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu nije došlo do preduzimanja radnji koje bi ukazivale na postojanje elemenata krivičnog djela nasavjesnog rada u službi, narušavanja nepovredivosti doma ili krivičnog djela protuzakonito pretresanje.  

Kantonalno tužilaštvo naglašava da su pretres i ulazak u prostorije portala Klix.ba obavile službene osobe na način određen naredbom i u skladu sa Zakonom, a koja naredba je u vrijeme pretresa bila legitimna.  

Činjenica što je ista odlukom suda utvrđena manjkavom, te pretres na osnovu takve naredbe naknadno utvrđen nezakonitim, za posljedicu ima procesne posljedice koje se ogledaju u ništavosti preduzete radnje, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS-a.