Pokrenuta kampanja "Bosanski, jer smo Bošnjaci"

Vijesti 07. jul 201813:42 > 13:47
BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pokrenulo je kampanju "Bosanski, jer smo Bošnjaci" u okviru kojeg se vizuelnim i audio-formama u sandžačkim općinama sprovodi istoimeni projekat.

U okviru prvog projekta te vrste podržanog od strana BNV-a, u Tutinu i Novom Pazaru su tokom prošle sedmice održane panel diskusije “Zašto bosanski”. Na tim skupovima je poručeno da “obrazovanje na bosanskom jeziku oblikuje kulturni, obrazovni, vjerski i nacionalni identitet Bošnjaka”. 

Nosilac projekta, novinarka iz Novog Pazara Amela Bajrović kaže da je cilj projekta, koji je podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), podizanje nacionalne svijesti Bošnjaka ali i da se ohrabre roditelji kako bi se do kraja septembra ove godine opredijelili da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

“Želeli smo kroz ove vizuelne forme da im pokažemo i dokažemo da je bosanski jezik nacionalni, kulturni, verski i obrazovni identitet Bošnjaka u Srbiji”, kazala je Bajrović dodavši da su u realizaciju projekta uključeni mladi ljudi.

Prema njenim riječima, prve reakcije su odlične.

“Iznenađena sam koliko je ljudima malo trebalo da se unesu neke novine. Nismo naišli ni na jednu negativnu kritiku”, kazala je ona izrazivši očekivanje da će projekat, čak na one roditelje čija su djeca upisana na nastavu na srpskom jeziku tokom, utjecati da promjene svoju odluku.

Asistent projekta je magistar produk dizajna Dženan Hajrović koji je pripremio dizajn bilborda i panoa, špice na snimcima… Murale rade studenti likovne umjetnosti na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Aida Camović i Davud Turković.

Na svakom muralu, četiri u Novom Pazaru, i po dva u Tutinu i Sjenici, kao i na bilbordima koji će od narednih dana biti istaknuti u Prijepolju i Brodarevu nalaze se motivacione poruke: “Bosanski, jer smo Bošnjaci”, “Bosanski – govorim, pišem i mislim”, kao i izvodi iz citata poznatih bošnjačkih književnika i znamenitih ličnosti.

Već od naredne sedmice u Novom Pazaru i Tutinu biće postavljeni bilbordi sa fotografijama najuspješnijih učenika sa nastave na bosanskom jeziku.

“Želja nam je bila da istaknemo djecu koja su bila najbolja na tamičenjima o bosanskom jeziku”, istakla je Amela Bajrović.

U okviru projekta urađeni su kratki filmovi o znamenitim Bošnjacima i motivacione poruke koje su prenijeli roditelji čija djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, kao značajan broj postera i radio džinglova.

Jedan od četiri murala u Novom Pazaru koji promovišu bosanski jezik posvećen je bošnjačkom književniku Ćamilu Sijariću i na njemu piše: “Tamo gdje se teško živi lijepo se govori”.

U centru Sjenice je urađen moral inspirisan pjesnikom Avdom Međedovićem koga je poznati američki naučnik Milman Peri, istraživač i profesor s Univerziteta Harvard iz prve polovine XX stoljeća, nazvao “balkanskim Homerom”. Avdo Međedović važi kao najveći bošnjački epski pjesnik svih vremena i jedan od najvećih epskih stvaralaca. Autor je čuvenog epa “Ženidba Smailagić Meha”, dugog kao “Ilijada” i “Odiseja”.

Bošnjačka nacionalna zajednica spada u devet, od ukupno 21 nacionalne zajednice u Republici Srbiji, koja je uspjela da implementira model nastave na maternjem jeziku.

Prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 20. oktobra 2004. godine u OŠ “Ibrahim Bakić”, u Ljeskovi, općina Tutin. To je bio prvi čas bosanskog jezika na području Sandžaka, od zabrane upotrebe tog jezika 1907. godine.

Kao izborni nastavni predmet za učenike osnovnih škola bosanski jezik je uveden u školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju 2009. godine.

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u osnovnim školama na području regije Sandžak, u Srbiji, počela je da se uvodi 21. februara 2013. godine.

Tokom 2017/2018 školske godine na području općina Novi Pazar, Tutin i Sjenica više od 15 hiljada djece, u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama pohađalo je kompletnu nastavu na bosanskom jeziku. U Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju, gradovima gdje su Bošnjaci u manjini, u školama još nije uvedena nastava na bosanskom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.