Hronologija posjete pape Franje

Vijesti 06. jun 201507:34 > 20:35
N1

Poglavar Rimokatoličke crkve boravi u jednodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Njegova pastoralna posjeta ima historijski značaj za Bosnu i Hercegovinu. Pratite sva dešavanja uživo na portalu N1. Reporteri N1 izvještavaju vas sa svih lokacija, a na N1 televiziji gledajte specijalni program.

20:36 Papa Sarajevo otišao iz Sarajeva

20:33 Avion pokrenut, Sveti otac odlazi

N1

20:26 Papa mahnuo, ušao u avion i odlazi iz Sarajeva

20:25 Papa se pozdravio sa delegacijom i poklonio svima

N1

20:21 Papa se pozdravlja s djecom

20:18 Žene u tradicionalnoj odjeći pozdravljaju papu

20:10 Papa Franjo stigao na Aerodrom

N1

20:05 Mladi u narodnoj nošnji i delegacije čekaju papu da ga isprate

20:01 Papa Franjo na putu ka Aerodromu Sarajevo

 19:55 Papa je pustio golubice u znak mira istakavši da je mir ono što ostavlja BiH

19:53 Papa blagosilja i ljubi djecu

19:51 “Mir vama”, kazao je papa na našem jeziku pozdravljajući se sa mladima

N1

19:50 Papi Franji poklonjen kip pape Ivana Pavla II

19:45 “Od vas očekujem da stvarate mostove”, kazao je papa mladima. Pročitajte više ovdje.

 19:44 “Koju poruku mira bi poslao mladima?” Još je jedno pitanje za papu

19:40 “Radujem se ne samo zbog mene. Vi ste me ispunili radosti. Vi ste prva generacija mladih nakon rata, vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju i volju da idete naprijed a ne da živite u destrukciji gledajući u prošlost”, odgovorio je papa, a mladi uzvratili aplauzom.

19:38 “Jeste li uspjeli osjetiti ljubav mladih prema vama?”, pitala je jedna djevojka papu

19:33 “Televizija me zavaravala te sam sredinom 1990-ih odlučio ne gledati televiziju. Kada sam želio gledati filmove išao sam u kino. Ja sam, inače, iz kamenog doba”, odgovorio je papa izazvavši smijeh i aplauz mladih te dodao da se vrijeme promijenilo te da je potrebno izabrati ono što želite gledati.

19:32 Jedno od pitanja je bilo da li je istina da ne gleda televiziju i da li u tome uspjeva?

19:30 Troje mladih postavlja pitanja papi Franji

19:25 Djeca iz Srebrenice, Bratunca, Skelena… pjevaju papi

19:11 Papin avion spreman za polijetanje nazad u Vatikan, javlja reporterka N1 Milica Vučetić

18:58 Papa Franjo otkrio spomen-ploču papi Ivanu Pavlu II, papi koji je u dva navrata pohodio BiH

N1

18:55 Uz ogroman aplauz i himnu “Stopama mira” dočekan papa Franjo u Nadbiskupijskom centru za made Ivan Pavao II

 18:51 Papu Franju dočekuje hiljade mladih iz cijelog svijeta

18:37 Papa odlazi u Centar za mlade “Ivan Pavao II”

N1

18:27 “Htio bih se posebno prisjetiti 1997. godine kada je, kao plod ove želje za susretom i pomirenjem, osnovano lokalno Vijeće za međureligijski dijalog koje okuplja muslimane, židove i kršćane. Veselim se zbog uloge koju Vijeće vrši u promicanju različitih vidova dijaloga, prije svega koordinacijom zajedničkih inicijativa i susreta s državnim vlastima. Vaš je rad na ovim prostorima veoma dragocjen, a osobito u Sarajevu, raskrižju naroda i kultura, gdje je različitost, s jedne strane, veliko bogatstvo koje je omogućilo društveni, kulturni i duhovni razvoj ove zemlje, a s druge je pak strane bila motivom žalosnih podjela i krvavih ratova”, kazao je papa. Pročitajte ovdje papin govor.

18:25 Papa se obraća prisutnima u Franjevačkom međunarodnom centru gdje se susreo sa predstavnicima religijskih zajednica u BIH, te moli za mir u BiH, među svim narodima

 18: 07 Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH također je pozdravio papu i istakao je da je najvažnije voliti svoje, ali cijeniti tuđe. Smatra da je BiH u tome uspojela, ali mora i može bolje. Pročitajte govor ovdje.

18:01 – Episkop pravoslavne crkve vladika Grigorije zaželio je dobrodošlicu papi i zahvalio se što daje BiH podršku da se uspravi. “Sarajevo u kojem ste danas i Mostar koji vas očekuje su gradovi kao Jersualim jer su to gradovi stradanja”, kazao je dodavši da pravoslavni hrišćani također osjećaju radost zbog njegovog dolaska u BiH. Pročitajte njegov govor.

17:55 – “Genocid koji je ovdje počinjen nad muslimanima obavezuje i kršćane i muslimane da iznova propitujemo našu vjeru. U našim međuljudskim odnosima ne smije biti mjesta oholosti i samoljublju”, kazao je reis Kavazović. Pročitajte govor reisa ovdje.

17:53 Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović poželio je dobrodošlicu papi Franji

17:42 Papa stigao u Franjevački međunarodni centar

N1

17:30 Papi je darovana zastava BiH

 17:29 Papa je pri izlasku iz katedrale ugledao slijepog čovjeka, prišao mu i blagoslovio ga. Pročitajte više ovdje.

17:27 Vjernici prave selfije s papom koji napušta katedralu Srca Isusova

 17:22 Papa: “Činite suprotno od okrutnosti, imajte osjećaje bratstva, nježnosti i oprosta i nosite križ Isusa Krista. Crkva vas želi upravo takve, male, kao male mučenike ispred velikih, mali svjedoci križa  Isusova. Molite za mene”, kazao je papa blagoslovivši sve, a njegov govor je bio iz srca, nije ga čitao. Govor pape pročitajte ovdje.

17:22 “Molite za porodice da bi procvala i proizašla tolika djeca i da bi bila tolika populacija”, poručio je papa.

17:09 “Svjedočanstva govore sama za sebe i to je memorija vašega naroda i narod koji zaboravlja svoje sjećanje nema budućnost”, kazao je papa Franjo. Dodavši da nema niko pravo zaboraviti historiju, ne de bi se svetio već da bi činio mir.

N1

17:00 Svoje potresno svjedočanstvo iznosi časna sestra Ljubica Šekerija.

16:50 Nakon svjedočanstva vlč. Zvonimira Matijevića svećenika Banjalučke biskupije, iskustva iz rata govori i fra Jozo Puškarić, član Franjevačke provincije Bosne srebrene, a nakon toga će uslijediti i svjedočanstvo časne sestre Ljubice Šekerije, Kćeri Božje ljubavi, o zvanju.

 16:46 Svećenici svjedoče papi o tegobama koje su preživjeli.

16:29 Papa Franjo ušao u Katedralu skupa sa kardinalom Vinkom Puljićem. Slijedi susret sa svećenicima i redovnicima. Pročitajte više ovdje.

16:26 Papa Franjo stigao pred Katedralu Srca Isusova gdje su ga dočekale hiljade ljudi.

N1

16:00 Nakon odmora u Apostolskoj nuncijaturi papa Franjo bi uskoro trebao stići pred katedralu Srca Isusova u samom centru Sarajeva.

14:52 Veliki broj vjernika, nakon Svete mise na stadionu Koševu, okupirao je centar Sarajeva, posebno područje oko Katedrale Srca Isusova koju će Papa Franjo posjetiti poslijepodne.

N1

 Među vjernicima iz velikog broja zemalja su i grupe mladih koje na sarajevskim ulicama pjevaju vjerske pjesme.

14:09 Sarajevske ulice pune su hodočasnika

Fena

12:53 Ispred Katedrale se okuplja sve veći broj ljudi. Očekuje se da papa u Katedralu Srca Isusova dođe u 16:20 sati. Pročitajte više ovdje.

12:42 – Završena sveta misa

 12:31 Kardinal Vinko Puljić zahvalio se svim vjernicima i svim ljudima dobre volje te istakao da je papin dolazak iznimno važan za sve. “Ova zemlja Bosna i Hercegovina je u prošlom stoljeću pretrpjela strašne ratove i režime. Sva je izranjena i opterećena. Katolička Crkva na ovim prostorima je prepolovljena. Sa žalošću konstatiramo da nas je svakim danom sve manje. Vaša očinska riječ, pastirska molitva i snažna vjerodostojna prisutnost daju nam snagu živjeti ovdje i s drugima raditi na izgradnji mira i dijaloga u ovoj zemlji. Ako nas je Bog u ovoj zemlji pozvao u život i od cijele kugle zemaljske izabrao da nam baš ovdje udahne dah života, zar da tu zemlju ne volimo? Zar da se bojimo tu živjeti, ako je Bog s nama i ako smo mi s Bogom? Ako Bog daje da se rodimo kao različiti, zar da se te različitosti bojimo?“, kazao je kardinal. Pročitajte ovdje pozdravni govor.

N1

12:21Pročitajte papinu propovjed ovdje.

12:20 “Postoje neki koji bi namjerno htjeli stvarati i izazivati ovu klimu, posebno oni koji nastoje izazvati sukobe među različitim kulturama i civilizacijama, te oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje. Ali rat podrazumijeva djecu, žene i starce u izbjegličkim kampovima; podrazumijeva prisilno napuštanje domova; podrazumijeva razrušene kuće, ulice i gospodarske objekte; podrazumijeva iznad svega tolike razorene živote. Vi to vrlo dobro znate, jer ste sve ovo doživjeli upravo ovdje: kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol! Danas se, draga braćo i sestre, još jednom iz ovoga grada uzdiže vapaj naroda Božjega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata!”, riječi su Svetog oca

12:19 Počela sveta pričest i sveto euharistijsko slavlje

12:00 Slijedi sveta pričest

11:57 Kruh, vino i voda – darovi za papu Franju

 11:36 Misi prisustvuje više od 65.000 vjernika

11:14 Počela sveta misa

N1

11:02 – Očekuje se sveta misa. u međuvremenu traje prigodni muzički program.

N1

11:00 Ogroman aplauz za papu Franju.

10:54 – Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić dodijelio je papi ključ Grada Sarajeva

N1

10:45 Papa stigao na Koševo, gromoglasan aplauz se čuo. Nevjerovatna atmosfera u Sarajevu

Reuters

10:39 Papa Franjo se pozdravlja sa okupljenim građanima, a u papamobilu je i kardinal Vinko Puljić

N1

10:36 – Papa ušao u papamobil i ide prema Koševu gdje će biti održana sveta misa. Golubove mira su zajednički pustili članovi Predsjedništva BiH i papa Franjo.

N1

10:32  “Molim se za mir i blagostanje u BiH”, kazao je papa Franjo te na našem jeziku izgovorio “Mir vama”. Pročitajte više ovdje.

 10:29 – “Najdublje rane mogu zacijeliti zajedničkim hodom koji daje nadu za budućnst, nadu sam vidio danas u djeci”, kazao je papa Franjo

10:23 – “Došao sam hao hodočasnik mira i dijaloga”, kazao je papa dodavši da je bitno činiti daljnje korake u učvršćivanju povjerenja, uzajamnog poštovanja i razumijevanja

 10:21 – Papa Franjo se zahvalio na ugodnom i srčanom dočeku

 10:16 – “Vrijeme nerazumijevanja, netolerancije zauvijek je iza nas, naučili smo lekciju iz prošlosti i slijedi novo vrijeme – vrijeme razuma, povjerenja i saradnje. NIje ostvarena puna ravnopravnost svih građana i na tome moramo svi zajedno raditi”, kazao je Mladen Ivanić, dodavši da istinski ohrabruju papine poruke mira. Pročitajte više ovdje.

N1

10:13 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se u Predsjedništvu BiH i poželio dobrodošlicu Svetom ocu.

 10:10 Papa se do Predsjedništva dovezao u Fordu Focusu, skromnije od svih ostalih koji su bili u koloni. Pročitajte više ovdje.

9:54 – Reporter N1 Boris Brezo izvještava da su hiljade ljudi dočekale papu ispred Predsjedništva BiH. Prema protokolu papa će se u Predsjedništvu zadržati blizu sat vremena, a obratit će se okupljenim građanima.

9:52 Papa se pozdravlja s delegacijom ispred Predsjedništva BiH. Pročitajte više ovdje

9:48 – Intoniranje himni Vatikana i BiH ispred Predsjedništva BIH

N1

9:47 – Kapije na Koševu zatvorene. Pročitajte više ovdje.

9:45 – Papa Franjo dočekan uz vojne počasti. Pozdravile ga i hiljade ljudi

Anadolija

9:42 Papa Franjo stigao pred Predsjedništvo BiH

9:41Pogledajte snimak  dolaska pape Franje u Sarajevo

9:38 – Građani na ulicama Sarajeva mašu papi

Anadolija

9:35 Ispred Predsjedništva nestrpljenje, sve spremno za doček pape.

9:31 – Pogledajte ovdje fotografije dolaska pape Franje u Sarajevo

9:30 – Papa krenuo ka Predsjedništvu BiH.

N1

 9:22 – Koševo je prepuno, svi s nestrpljenjem čekaju papu i početak svete mise.

N1

9:20 – Papa Franjo razgovara s članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem, a pozdravio se čak i sa ljudima koji rade na osiguranju aerodroma. Pročitajte više ovdje.

9:17 – Papa razgovara s djecom na Aerodromu Sarajevo, oni mu pjevaju.

N1

9:12 Papa Franjo se rukovao i sa djecom koja su ga dočekala u narodnim nošnjama.

9:11 – Papa se rukovao s delegacijom koja ga je dočekala.

9:10 – Gromoglasan pljesak na Koševu

9:09 – Papa Franjo kročio na tlo BiH

Reuters
Reuters
Reuters
Reuters

8:57– Papa Franjo sletio u Sarajevo. Više pročitajte ovdje.

8:55 – Veliko uzbuđenje na Aerodromu Sarajevo. Za nekoliko minuta očekuje se slijetanje aviona u kojem je papa Franjo.

N1

8:47 – Prvi čovjek Zagreba Milan Bandić kazao je za N1 da papa Franjo uskoro dolazi i u Zagreb. Više pročitajte ovdje.

8:35 – Avion pape Franje ušao je u zračni prostor BiH. Na Aerodromu su mladi koji ga dočekuju.

8:13 – Centar grada Sarajeva je potpuno prazan i miran, javlja reporterka N1 Nina Kljenak koja je na lokaciji ispred sarajevske katedrale.

8:10 – Reporter N1 Zvonko Komšić je na stadionu Koševo na kojem je više desetaka hiljada vjernika. Jedna starica je, kako javlja Komšić, čak spavala sinoć na stadionu. VIše pročitajte ovdje.

8:07 – Reporter N1 Boris Brezo je ispred Predsjedništva BiH. Ističe da je sve spremno, a osobe iz cijelog svijeta pristižu pred zgradu Predsjedništva, odakle će im  se papa obratiti. Ceremonija dočeka pape je u 09:30. Pročitajte više.

8:54 – Veliko uzbuđenje na Aerodromu Sarajevo. Za nekoliko minuta očekuje se slijetanje aviona u kojem je Sveti otac.

 8:05 – Reporterka N1 Milica Vučetić javlja da je na Aerodromu Sarajevo sve spremno za dolazak pape. Završene su i posljenje kontrole.

07:45 – Papa Franjo je krenuo za Sarajevo. Pratite njegov avion ovdje.

#slider_0

Hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i svijeta stigli su u Sarajevo.

N1

Sve je spremno za dolazak pape Sveta misa je zakazana na stadionu Koševo, a početak je planiran u 11 sati. Pročitajte više.

Na svečanom dočeku će biti član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić i apostolski nuncij Nj.E. Luigi Pezzuto. Pročitajte više.