"Sarajevo – Strašni grad, Strašni pisci, Strašni fotograf"

Kultura 01. maj 201708:17 > 08:27
N1

Sarajevski velikan fotografije Milomir Kovačević Strašni priredio je izložbu fotografija 'Sarajevo Strašni grad, Strašni pisci, Strašni fotograf', koja će za posjetioce u Umjetničkoj galeriji BiH biti otvorena do 3. juna.

Radi se o zbirci fotografija nastalih u ratnom Sarajevu koje prate tekstovi pisaca, a na tom projektu rađeno je više od tri godine.

Kovačević se prisjetio kako se nekad obilježavao prvi maj u Sarajevu.

“Zavisi koja je ko ekipa bio, prije se ode malo na Vrelo Bosne, malo do Kozije ćuprije, malo do Darive. Također, išlo se u Pariz gdje je sarajevska raja slavila prvi maj sa pariškim prijateljima”, kazao je Milomir Kovačević – Strašni.

Dodao je da je prije vladala veća sloga među ljudima.

“Sjećam se kako smo bili složni. Šta je god je falilo, nađe se. Fali svjetlo za izložbu, ode se po agregat. Pa se ode po svijeće u Pravoslavnu crkvu, pa se ode po papir na akademiju. Nekako se sve moglo zajedno, danas ništa ne može u startu”.

Milomir Kovačević fotografijom se bavi od 17 godine. Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu.

Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada.

Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotke imale kratak rok trajanja.

Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva. Umjetnička galerija BiH i Udruženje Urban iz Sarajeva kandidirali su poznatog bh. fotografa Milomira Kovačevića Strašnog za najveće priznanje Grada Sarajevo – Šestoaprilsku nagradu.

1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.