Dvije sale premale da prime sve posjetitelja filma "Tifa"

Kultura 26. sep 201720:27 > 20:31
N1

U sarajevskom multipleksu Cinema City upriličena je premijera dokumentarnog filma "Tifa".

Pedesetominutni dokumentarni film u režiji Bakira Hadžiomerovića ispričao je priču o jednoj rock ikoni bh. podneblja i bivše Jugoslavije.

Čak dvije sale Cinema Cityja bile su premale da prime sve zainteresovane građane – koji su željeli vidjeti prvi film o Mladenu Vojičiću Tifi, nekadašnjem vokalu bednova Vatreni poljubac, Bijelo dugme i Divlje jagode.

Kako javlja reporterka Adrijana Gavrić, premijera filma bila je planirana za salu 1 multipleksa (312 mjesta), a ulaz je bio predviđen samo za ljude koji posjeduju pozivnicu.

Veliki broj građana došao je uprkos tome što nisu imali rezervisano mjesto, pa je produkcija i za njih osigurala mjesta u manjoj sali, koja ima kapacitet 70 mjesta.

Međutim, ni to nije dovoljno bilo da bi se svi smjestili, pa su ubačene i dodatne stolice, a veliki broj zainteresovanih posjetitelja će stajati tokom projekcije koja je počela sa zakašnjenjem.

Od arhivskog materijala, odnosno današnjih kadrova koje je Davor Pušić snimao sredinom osamdesetih, preko raritetnih zapisa ratnog koncerta u klubu Sloga iz novembra 1993., do raznih scena iz novijih godina, autori su imali više od 30 sati materijala.

U filmu govore svi ljudi koji su bili profesionalno vezani za Tifu, a ima i jako puno do sad neviđenih spontanih scena. 

“Film nije hvalospjev o Tifi. Nema podataka nikakvih tu. Pokušao sam da prikažem Tifu onakvim kakav jeste. A teško mi je govoriti kakav je, jer ne bih ušao u ovo da nemamo odnos kakav imamo. Subjektivan sam, to mi je otežavajuća okolnost. Nisam ga htio prikazati boljim nego što jeste. Ima svojih vrlina i mana, to se i Tifi sviđa. Tifa zaslužuje ovakav film”, konstatovao je Hadžiomerović, režiser filma u gostovanju na N1 malo prije premijere.

Opširnije u Dnevniku u 22 na N1. 

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.