Daviddi: BiH ima punu podršku EU u borbi protiv korupcije

Vijesti 09. dec 201410:43 > 10:47
Europa.ba

"Sprečavanje korupcije i borba protiv korupcije je suština Evropske unije, a stabilnost institucija, garantovanje demokratije, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i dobro funkcionisanje tržišne ekonomije su među "kriterijima iz Kopenhagena" za pristupanje", kazao je danas otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi.

Govoreći povodom 9. decembra, Dana borbe protiv korupcije, dodao je da su ovi kriteriji promovisani i kao temeljne vrijednosti u osnivačkim poveljama EU i osnova su njenog funkcionisanja.  

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina uživa punu predanost i podršku Evropske unije u nastojanjima zemlje u borbi protiv korupcije te da značajna finansijska i tehnička podrška EU pomaže BiH da postavi odgovarajući institucionalni okvir, usvoji ili izmijeni određene zakone i osigura adekvatnu raspodjelu sredstava, naglasivši da borba protiv korupcije ostaje ključni prioritet za EU.  

“U tom kontekstu, preporuke usvojene na plenarnoj sjednici Strukturiranog dijaloga o pravosuđu i drugim pitanjima vladavine prava, iz maja 2014. godine, su jasne i jednostavne jer je poseban naglasak stavljen na strateški okvir za borbu protiv korupcije. Borba protiv korupcije u zemljama potencijalnim kandidatima postala je prioritet za EU i predstavlja vrlo važan aspekt u procesu pristupanja”, dodao je Daviddi.  

Napomenuo je da je procjena stanja u ovoj oblasti u Izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu prisutna i u najnovijem Indeksu percepcije borbe protiv korupcije Transparency Internationala.  

“To pokazuje da se pozicija Bosne i Hercegovine pogoršala, jer je pala sa 72. mjesta u 2013. na 80. mjesto. Stoga je od najveće važnosti da novoizabrani zvaničnici u BiH sada provedu političku volju u konkretne akcije”, zaključio je Daviddi, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.