Pirić: Šta je sve zabranjeno tokom predizborne kampanje

Vijesti 06. sep 201817:52 > 17:59
N1

Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić danas je za N1 govorila o predstojećim izborima te kazala šta je zabranjeno od početka predizborne kampanje, koja počinje sutra.

U centralnom bračkom spisku za Opće izbore 7. oktobra u Bosni i Hercegovini upisano je 3.352.933 birača, bira se ukupno 518 nositelja mandata, a na glasačkim listićima naći će se 128 političkih subjekata, od čega 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Broj političkih subjekata je veći za 30 u odnosu posljednje Opće izbore održane 2014. godine, a ovogodišnji izbori će koštati 8,5 miliona KM, potvrđeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Član CIK-a Stjepan Mikić istakao je kako se ove godine bira ukupno 518 nositelja mandata.

Za Predsjedništvo BiH biraju se tri mandata, za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH biraju se ukupno 42 (Iz Federacije 28 i iz RS-a 14). Za Zastupnički dom Federalnog parlamenta bira se ukupno 98 mandata, a za Narodnu skupštinu Republike Srpske 83.

Predizborna kampanja počinje sutra, a glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić je poručila šta će sve biti zabranjeno tokom kampanje.

Zabranjeno je ometati novinare da obavljaju svoj posao, zabranjeno je ometati skupove drugih subjekata, zabranjeno je nositi oružje i pokazivati ga na skupovima, zabranjeno je koristiti jezikom koji može naškoditi nekom“, poručila je Pirić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.