Ringevičs: Podnijet ću izvještaj o situaciji u BiH

Vijesti 11. mar 201515:46 > 15:49
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Latvije Edgarsom Rinkevičsom.

Latvija trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

Lagumdžija je upoznao Rinkevičsa sa trenutnom situacijom u BiH.

Rinkevičs je kazao da je u BiH došao da prije svega razgovara sa zvaničnicima EU i BiH, odnosima i planu reforme na putu ka zajedničkim interesima.

“Čestitam vam na važnom koraku, usvajanju zajedničke izjave. Najvažniji zadatak sada je izvršiti i implementirati sve što stoji u izjavi u konkretne i operativne planove. Ja vam mogu prenijeti da je EU spremna da BiH ponudi svu moguću podršku da se zajednička izjava inplementira. Nadam se da će se uskoro formirati vlada koja će što prije početi raditi na reformama. Svima nam je jasno da će ekonomske i socijalne reforme vlade biti teške, ali one nisu samo prvi korak ka EU već i važne za razvoj vaše zemlje. Mi ćemo na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU izvijestiti o stanju u BiH.  Ja ću u ponedjeljak podnijeti izvještaj i nadam se da ćemo početi korake ka sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ako uočimo ozbiljan napredak u reformama onda će se kandidatura o pridruživanju EU nastaviti, mi smo spremni da ponudimo pomoć”, kazao je te dodao:

“S obzirom da je Latvija članica NATO-a u maju na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a nećemo govoriti samo o krizi u Ukrajini i o odnosima sa Rusijom već i o politici otvorenih vrata. Nadam se da će nova vlast preuzeti obaveze i u pristupanju NATO-u. Prije deset godina ovdje se desio veliki korak kad su se tri vojske ujedinile u jednu i to je omogućilo da i bh. vojnici sudjeluju u NATO misijama. Hvala na doprinosu BiH u sklopu NATO misija. Otvoreni smo za saradnju u oba pravca i na evropskom putu i na putu ka euroatlanskim integracijama.”

Lagumdžija je istakao da je BiH od EU dobila podršku i zeleno svjetlo za pristup u EU.

“Nova vlast mora u najkraćem roku napraviti program reformi ka funkcionalnijoj državi. Izjavom koju je potpisalo Predsjedništvo jasno smo pokazali da aktivno učestvujemo u ovom procesu.Platforma će biti formirana što prije, kako bi vlade zajedno sarađivale na ovom putu. Ovo je bila prilika da se razgovara i o pridruživanju BiH euroatlanskim integracijama. Latvija je i članica NATO-a. Rinkevič je ovdje bio prije desetak godina i tada je završena najveća reforma do danas – objedinjena je vojska BiH. Sad je vrijeme za druge segmente, ekonomske prije svega”, kazao je Lagumdžija.