FOTO| Plivanje za Časni krst širom BiH

Vijesti 19. jan 201917:16 > 17:24
Srna

Srđan Jolić pobjednik je plivanja za bogojavljenski Časni krst, koje je danas održano na rijeci Vrbas u Banjaluci. Jolić je istakao da drugi put pliva za Časni krst i da je divno pobijediti.

“Svi plivači su pokazali ljubav prema našoj pravoslavnoj vjeri”, rekao je Jolić novinarima.

Za Časni krst plivala su 33 mladića, a Joliću je darovan veliki zlatnik.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da vjernici pokazuju veliku ljubav prema vjeri i Bogu.

“Bog nam se mnogo puta javio u istoriji čovječanstva. Bog se projavljivio na različite načine u vidljivoj i nevidljivoj tvorevini i davao nam saznanja o sebi”, naveo je episkop Jefrem.

Plivanju za Časni krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio episkop banjalučki Jefrem, a potom je bogojavljenska litija prošla ulicama Banjaluke do Gradskog mosta, gdje je organizovano plivanje za Časni krst.

Plivanju za Časni krst prisustvovali su gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, kao i veliki broj građana.

Dvadesetpetogodišnji Željko Lazić prvi je doplivao do Časnog krsta na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju na rijeci Savi u Brčkom.

Lazić je rekao da je plivao i prošle godine, ali da mu se sada posrećilo.

Srna

Za Časni krst u Brčkom plivalo je 60 učesnika, među kojima i dvije žene. Osim domaćina, za krst su plivali i učesnici iz Bijeljine, Šamca, Lopara i Čović Polja.

Šimun Cimerman iz Zagreba pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst na rijeci Drini u Višegradu.

Za Časni krst polivalo je 26 plivača na stazi dugoj 33 godine.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom čestitao je prisutnima današnji praznik uz tradicionalan pozdrav “Bog se javi”.

Srna

“Plivanjem za Časni krst ovaj praznik slavimo na poseban način. To je stara tradicija koja je došla sa istoka do naših krajeva. Radujemo se što je danas došao veliki broj plivača, posebno zbog toga što je pobjednik došao iz Zagreba da pliva za časni krst na Drini”, naveo je mitropolit Hrizostom.

Cimerman je objasnio da se vraćao sa Sutjeske, gdje je boravio kao turista, te da je na putu za Zagreb stao u Višegradu da bi plivao, te da prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji.

“Osjećaj je sjajan, a mislio sam da će biti puno hladnije. Ovo je ogromno iskustvo koje mi puno znači, a veoma cijenim običaje naroda koji ovdje žive”, rekao je Cimerman.

Duško Bojić iz Prnjavora doplivao je prvi do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Palačkovcima. 

Srna

U bogojavljenskom plivanju učestvovalo je 13 plivača, a pobjednik je kao nagradu dobio Časni krst, ikonu i krst dar pravoslavne parohije palačkovačke, koja je organizator događaja, kao i dukat, poklon opštine Prnjavor. 

Bojić je rekao Srni da mu je velika čast što je nakon pet godina učešća u plivanju za Časni krst uspio da pobijedi. 

Valentina Vukotić iz Doboja prva je doplivala do Časnog krsta u jezeru Krčmarica kod Doboja.

Vukotićevoj je darovan zlatni dukat.

Manifestacija je održava u organizaciji Udruženja za razvoj seoskog turizma i čuvanja nasljeđa “Staro nasleđe” iz Gornje Paklenice, pod pokroviteljstvom Gradske uprave i uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i Turističke organizacije grada Doboja.

Osmogodišnji Pavle Žerajić prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Pavlu je zlatnik nakon izlaska iz Neretve uručio iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović.

Žerajić je bio jedan od tridesetak učesnika koji su se odlučili oživjeti običaj plivanja za Časnim krstom na Bogojavljenje u Mostaru, što je drevni pravoslavni običaj.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst već treću godinu se održava u mostarskom naselju Ortiješ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.