Većina ruskih državljana napustila BiH

Vijesti 16. okt 201413:28 > 13:28
Granična policija BiH

Većina od 127 ruskih državljana, koji su od 26. septembra boravili na području Laktaša i Banje Luke, napustili su BiH.

Preko graničnog prelaza Rača u pravcu Srbije sinoć je BiH napustio i Nikolaj Đakonov. Prema podacima, posljednje grupe ruskih državljanja prelaze preko Rače u pravcu Srbije, potvrđeno je za Anadoliju u Službi za poslove sa strancima BiH.

Glasnogovornica Službe za poslove sa strancima Sanja Škuletić-Malagić je potvrdila da su sve vrijeme boravka u BiH sigurnosne agencije predvođene ovom institucijom vršile kontrolu kretanja i boravka grupe ruskih državljana.

“S obzirom da nisu evidentirane nikakve aktivnosti protiv ustavnog poretka BiH nije bilo nikakve potrebe za izricanjem mjera zabrane kretanja ili eventualnog otkazivanja gostoprimistva”, naglasila je Škuletić-Malagić.

Grupa ruskih državljana u skladu s međudržavnim sporazumom između Ruske Federacije i BiH, navode u Službi za poslove sa strancima, mogla je nesmetano u BiH boraviti bez viza do 30 dana. 

Nikolaj Đakonov je na web stranici u centru Kozaka sebe nazivao zamjenikom komandanta Velike donske vojske. 

Također, u jednom videosnimku na zvaničnom YouTube kanalu ove organizacije govorio je o učešću Kozaka/dobrovoljaca u sukobima u Ukrajini.

Dolazak grupe ruskih državljana u BiH je izazvao veliku pažnju javnosti, a danima se spekulisalo o stvarnim razlozima njihovog boravka u zemlji.