Pogledajte pismo koje poslali ministri Hammond i Steinmeier

Vijesti 06. nov 201409:35 > 09:38
EPA

Britanski ministar vanjskih poslova Phillip Hammond i njemački ministar vanjskih poslova dr. Frank-Walter Steinmeier uputili su otvoreno pismo Federici Mogherini predstavnici Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te Johannes Hahnu, evropskom komesaru za pregovore o pridruživanju.

U tom pismu govorili su o zemljama zapadnog Balkana, s posebnim osvrtom na BiH. Pismo je upućeno i građanima BiH.

Hammond i Stteinmeier su istakli da Velika Britanija i Njemačka imaju historiju jakog angažmana u BiH, zbog čega žele da ovu zemlju vide kao članicu EU. Istakli su da je jedan put ka tome, a to je put reformi koje će pomoći BiH da dostigne standard upravljanja i ekonomskog razvoha zemalja članica EU

 Stoga, su predložili da se političari daju pismenu izjavu kojom se obavezuju na sprovođenje institucionalnih reformi na svim nivoima države koje su osmišljene da je učine funkcionalnijom i omoguće joj da efikasnije radi sa EU i prihvate obaveze da će sa EU dogovoriti mapu puta za široki plan reformi putem kojeg će Bosna i Hercegovina napredovati na putu pridruživanja EU, uključujući i implementaciju Kopenhaških kriterija, političkih i ekonomskih.

Napomenuli su da u napretku BiH veliku ulogu igraju građani koji su izabrali političare na dodatnim izborima.

Pogledajte originalno pismo.