Perzeidi prošarali nebo iznad Bosne i Hercegovine

Vijesti 12. aug 201809:53 > 09:59
Dado Ruvić/Reuters

Promatrači sa Zemlje u ovo doba godine, u prvoj trećini augusta, uočavaju na noćnom nebu brojne zvijezde padalice uz koje su vezana različita praznovjerja.

Riječ je o godišnjem fenomenu koji uljepšava ljeto svima koji imaju priliku promatrati zvjezdano nebo daleko od svjetlosnog zagađenja.

Astronomija je pojasnila kako dugački, svijetleći tragovi na nebu nisu zvijezde u padu, jer zvijezde su jako velike i daleke, nego tek mali komadići kometa Swift-Tuttle koji izgaraju u atmosferi Zemlje u koju ulijeću brzinom od 60 kilometara u sekundi i zbog trenja sa gustom atmosferom sagorijevaju.

Najveći komadi koji zbog svog sastava i veličine ne izgore u atmosferi padaju na zemlju i postaju meteoriti koje tek rijetki sretnici mogu pronaći na tlu. Perzeidi, nebeske krijesnice, meteoriti, suze svetog Lovre, zvijezde padalice, sve su to nazivi za kišu meteorita koja svake godine kulminaciju doživljava na noćnom nebu 12. i 13. augusta.

Perzeidi su svoj naziv dobili jer im se prividni položaj nalazi u zviježđu Perzeja, no vidljivi su na čitavom noćnom nebu. Pojavljuju se od 25. srpnja/jula do 20. kolovoza/augusta s kulminacijom 13. kolovoza/augusta.

Riječ je o komadićima kometa Swift-Tuttle koji se nalazi na eliptičnoj putanji blizu Zemlje i koji spada među najopasnija nebeska tijela koja bi se u dalekoj budućnosti mogla sudariti sa Zemljom.

Najpoznatiji hrvatski astronom Ante Radonić kazao je kako je riječ o djelićima kometa koji je imao najvidljiviji dio putanje sa Zemlje 1992. godine te kako su njegovi djelići, vidljivi kao meteorska kiša, najbolji za promatranje od pola noći do jutra.

Astronom Radonić savjetuje kako je za promatranje ovog godišnjeg fenomena najbolje izabrati mjesto daleko od naselja i javne rasvjete koja stvara svjetlosno zagađenje.

U noći bez Mjeseca i oblaka, Perzedi će u svojoj kulminaciji ove godine biti vidljivi prosječno oko 20 puta na sat, dok najveću gustoću postižu s 80 vidljivih proleta na sat.

U Hrvatskoj su za promtatranje najbolji najudaljeniji jadranski otoci Vis i Lastovo, zatim Korčula, Petrova Gora u sjevernoj Hrvatskoj, a ove godine će se Perzeidi gledati i iz Zvjezdanog sela Mosor. Komet Swift-Tuttle koji se nalazi na eliptičnoj putanji oko Sunca ima periodično približavanje putanji Zemlje.

S obzirom na njegov promjer od 26 kilometara, ovaj komet u dalekoj budućnosti može predstavljati problem zbog mogućeg sudara sa Zemljom.

Astronomi su precizno izračunali kako od ovog kometa narednih stoljeća planeti Zemlji ne prijeti nikakva opasnost, no njegov bi eventualni sudar sa Zemljom prouzročio katastrofu veću od udara asteroida koji je u davnoj prošlosti pogodio područje istočno od Srednje Amerike, promijeno klimu na Zemlji i uvjetovao nagli nestanak dinosaura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.