Istražujemo: Da li u Službi za strance govore strane jezike

Vijesti 16. feb 201618:39 > 19:44
N1

Za inostrane državljane administracija u Bosni i Hercegovini može predstavljati veliki problem. Posebno kada se ne mogu sporazumjeti u institucijama. Da li uposlenici Službe za poslove sa strancima govore engleski jezik sa strankama, provjerila je ekipa N1.

Gina Ibragić, Peruanka sa bosanskom adresom, prošla je kroz brojne administrativne prepreke da bi južnoamerički dom zamijenila za balkanski. Pored deportacije u 9. mjesecu trudnoće, zbog isteka turističke vize, posebno izdvaja još jedan problem:

“Jezik. Znamo da kao stranci ovdje nećemo imati sve divne uvjete za život, ali bi bilo itekako olakšavajuće da se možemo sporazumjeti. Veliki problem u svim institucijama je što ljudi ne govore engleski. Ne samo engleski, ne govore portugalski, ne govore njemački, ne govore ništa osim bosanskog”, tvrdi Peruanka.

Gina nije usamljen slučaj. “Nogama i rukama” ili uz pomoć prijatelja, brojni inostrani državljani pokušavaju u Službi za poslove sa strancima izaći na kraj sa jezičkom barijerom. Komentarisao je to Facebook statusom i poznati fotograf Jim Marshal:

“Bio sam u Službi za poslove sa strancima da produžim vizu. Osoba iza mene rekla je na engleskom “dobro jutro”, a službenik je odgovorio: ‘Ovdje pričamo samo bosanski’.

Da provjerimo je li zaista tako, ekipa N1 je nazvali Službu za poslove sa strancima:

N1: Can I speak to someone from the Service for Foreigners Afffairs?
SLUŽBENIK: Ne razumijem Vas gospođo.

N1: Halo, dobar dan. Maločas je zvala jedna gospođica, molila je da razgovara sa nekim u Službi za poslove sa strancima.
SLUŽBENIK: Nazovite na 772-994.
SLUŽBENICA: Samo malo!

N1: Could you please tell me which documents do I need to legally spend four or five months in Bosnia?
SLUŽBENIK: I am working as technical support and I am not able to give you detailed information.

Dodatni problem Službe za poslove sa strancima je njena nepristupačnost, odnosno udaljenost od strogog centra grada. Kada je u pitanju poznavanje jezika, strancima koji žive u BiH na raspolaganju ostaje isključivo mogućnost da posjete ovu instituciju sa govornicima bosanskog, hrvatskog, odnosno srpskog jezika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.