Juratović o Dodiku: Stalno ima prijeteće poruke, ali na kraju napravi sve ono što se od njega očekuje

Vijesti 06. dec 202318:05 0 komentara
N1

Proširenje Evropske unije podržava malo više od polovine građana Unije, manje nego prije godinu i po dana, pokazuje novo istraživanje Eurobarometar. Recimo, tek 43 posto građana Njemačke smatra da treba ubrzati proces proširenja. Gost N1 bio je poslanik SPD-a u Bundestagu, Josip Juratović.

Da li vjerujemo bh. političarima u njihovim namjerama kada je riječ o EU putu BiH.

“Ne radi se o tome da li im mi vjerujemo ili ne, oni moraju ispuniti kriterije. Bez tih kriterija ne vidim nikakvo otvaranje pregovora”, kazao je Juratović i dodao:

“Što se tiče rada Vlade, ja ne mogu ocjenjivati sada dokle su. Prethodne dvije vlade nisu napravile ništa da bi pokrenule bilo kakve procese na putu ka EU. Mislim da bi se trebali svi skupa koncentrisati na to da se ovoj vladi pomogne. Sada bi trebali konačno krenuti pozitivnom linijom i s pozitivnom pričom o BiH”.

Juratović kaže da su BiH dosta koštale “kojekakve rezolucije” i tzv. prijatelji države.

“Puno su koštale BiH kojekakve rezolucije, demonstriralo se protiv Schmidta, stvarala se jedna slika da društvo BiH ne želi ići u EU, da su sve mehanizme koji su bili preko OHR-a ili preko EU doveli u pitanje. Potom kojekakvi prijatelji kao gospođa Strik”.

“Umjesto da se ko Holanđanka bori za bolji imidž BiH u Holandiji, ona se po Evropskom parlamentu pravila važna i skupljala potpise protiv Schmidta i OHR-a da bi ju slavili u BiH kao prijateljicu BiH. Puno nebuloza se zbivalo u zadnje dvije godine i čudi me da se BiH izvukla iz svega toga i napravila pomake na putu ka EU”, kazao je Juratović i dodao:

“BiH se mora pozabaviti ozbiljno time želi li u EU ili ne želi”.

Kaže da Dodik često upućuju prijeteće poruke, ali na kraju uradi sve što je očekivano.

“Dodiku se ne smije davati važnost koja mu se daje. Stalno ima neke prijeteće poruke, ali na kraju napravi sve ono što se od njega očekuje. Nemojmo se baviti takvim ljudima koji se očigledno bore za opstanak u politici. Zapadnim Balkanom vrijeda sindrom Sanader”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!