Ovo je sporazum koji su potpisali SDA, HDZ i DF

Vijesti 19. nov 201414:37 > 14:40
N1

Lideri Stranke demokratske akcije, HDZ-a BiH i Demokratske fronte, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Željko Komšić, potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti u FBiH.

N1 je došao u posjed dokumenta kojeg su potpisali trojica lidera.

Klikom na link

saznajte detalje sporazuma.

VEZANA VIJEST

N1
N1

Dokument “Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u BiH” sadrži 10 tačaka

U tački “Ustav BiH i Izborni zakon BiH” navodi se da prilikom donošenja ustavnih rješenja treba osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata, i Srba, kao konstitutivnih naroda zajedno sa “ostalima” i građana BiH, kako stoji u Ustavu BiH, na cijeloj teritoriji BiH.  

U institucijama na svim nivoima treba osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima.  

U prihvatljivom roku treba uskladiti Ustav BiH i Izborni zakon BiH sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, navodi se u dokumentu koji je objavila SDA.  

Potrebno je određenim izmjenama osigurati provođenje izbora u skladu sa najvišim demokratskim standardima, spriječiti bilo kakve zloupotrebe izbornog procesa i omogućiti hitno uspostavljanje vlasti na svim nivoima u BiH.  

U skladu sa Ustavom, osigurati poštivanje izborne volje Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda, zajedno sa “ostalima” i građana BiH, te osigurati provođenje odluka Ustavnog suda BiH i entitetskih ustavnih sudova.  

U tački “Evroatlantske integracije” navodi se da u najkraćem roku treba usvojiti racionalan i efikasan mehanizam koordinacije evropskih poslova u BiH.  

Sa Evropskom komisijom treba partnerski dogovoriti prioritetne socio-ekonomske
reforme, stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te odmah krenuti sa provođenjem dogovorenih reformi i tako osigurati podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.  

U skladu sa obavezama iz Zakona o odbrani BiH i ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, u najkraćem roku treba izvršiti knjiženje 63 lokacije perspektivne vojne imovine.  

U tački “Vladavina prava” navodi se da je potrebno osigurati nezavisnost i kompetentost institucija pravne države za borbu protiv svih oblika kriminaliteta, te osigurati punu pravnu sigurnost za svakog građanina BiH.  

Efikasno provoditi potrebne mjere u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te, između ostalog, izvršiti provjeru poslovanja javnih preduzeća, preduzeća sa učešćem državnog kapitala, radi zaštite državnog kapitala i javnih ustanova i drugih institucija na nivou BiH, entiteta i kantona.  

Neophodno je obezbijediti funkcionisanje pravne države, kao i imovinsku i pravnu sigurnost, što je preduslov privrednog razvoja.

U tački “Ekonomsko-socijalne reforme” navodi se da je potrebno provesti nužne ekonomske i socijalne mjere i reforme s ciljem zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda i izlaska iz privredne krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljan i pravedan socijalni ambijent koji će garantovati ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH.  

Potrebno je dogovoriti i prioritetno provoditi konkretne reforme, s ciljem stabilizacije i oporavka privrede, te za podsticaj investicija sa intenziviranjem zapošljavanja, uključujući i izmjene Zakona o PDV-a.

Podsticati privatno preduzetništvo, stvarati povoljan ambijent za ulaganje i stvaranje novih radnih mjesta, te preduzeti potrebne mjere koje će osigurati stabilnost budžeta i smanjiti javnu potrošnju na svim nivoima vlasti u BiH.  

U tački “Infrastrukturni projekti” ističe se da je potrebno preduzeti potrebne mjere za ubrzanu izgradnju infrastrukturnih objekata koji su od strateškog interesa za BiH i region.  

U tački “Osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta” navodi se da je potrebno usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na bazi etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.  

Očuvanje nacionalnog identiteta, jezika, kulture, obrazovanja i prava na informisanje na maternjem jeziku treba obezbjediti u okviru Javnog radio-televizijskog sistema BiH.

U tački “Prava boraca” navodi se da je potrebno obezbijediti pravni okvir za zaštitu prava boraca i ispraviti sve nezakonitosti koje su prema njima počinjene.

U tački “Održivi povratak” navodi se da je potrebno intenzivirati provođenje potrebnih mjera koje će povratak prognanih i raseljenih lica učiniti održivim.  

Tačka “Prevencija i otklanjanje posljeddica elementarnih nepogoda” određuje da na svim nivoima vlasti treba osigurati ažurno i efikasno djelovanje na saniranju posljedica elementarnih nepogoda, sa prioritetom na direktnoj pomoći oštećenim domaćinstvima, privrednim i poljoprivrednim subjektima i na uspostavljanju efikasnih sistema i mehanizama za odbranu od elementarnih nepogoda u cijeloj BiH.  

U skladu sa ovim programskim načelima, za svaki nivo vlasti biće utvrđen detaljan program konkretnih mjera sa planom i rokovima realizacije.  

Predstavnici SDA, DF i HDZ BiH juče su usaglasili ova načela, koja, kako su naveli, nisu u suprotnosti sa sporazumom koji su ranije potpisali SDA, DF, SDS-a, PDP-a i NDP-a.  

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je Srni da se programska načela odnose na nivo vlasti kantona, FBiH i BiH.