Prlić za N1: HNS šuti, a po Dodiku ispada da u BiH žive samo Srbi

Vijesti 13. jan 202321:37
N1

Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, osudio je izjavu Milorada Dodika o "Hrvatima kao pokatoličenim Srbima" te je poručio da sumnja kako će se o tome uopće oglasiti Hrvatski narodni sabor na čijem čelu se nalazi Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Dodikove posljednje izjave, smatra Prlić, ukazuju na to da se predsjednik Republike Srpske nije spreman mijenjati.

“Ne vjerujem da će se predstavnici Hrvatskog narodnog sabora uopće oglašavati jer ni na koji način ne žele ugroziti odnose sa takvim Dodikom. Kako je krenulo prema izjavama Milorada Dodika, izgleda da u Bosni i Hercegovini žive samo Srbi različitih vjeroispovijesti. To je retorika koja dodatno usložnjava ionako složene odnose”, rekao je predsjednik HNV-a u izjavi za N1.

Ranije je Upravni odnor Hrvatskog narodnog vijeća objavio da Dodik iznosi i ženomrzačke stavove prema ministrici vanjskih poslova BiH, Biseri Turković, aludirajući da joj je “svaka za šamara”, što smatraju nedopustivim jezikom koji jedan visoki zvaničnik nikako ne bi smio koristiti u javnom prostoru.

Prema njihovom mišljenju, Dodik ispituje granice međunarodne zajednice.

“UO HNV BiH poziva na konstruktivne dijaloške aktivnosti, mirovni angažman i izgradnju funkcionalnog društva i države Bosne i Hercegovine. Nećemo šutjeti i mirno posmatrati dok Milorad Dodik Bošnjake i Hrvate pokušava poniziti, te na taj način testirati granice Zapada i međunarodne zajednice”, zaključili su u Hrvatskom narodnom vijeću BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare