Backović za N1: Legalizovao se put za novu pljačku države

Vijesti 18. dec 201717:26 > 17:27
N1

Predstavnik u Predstavničkom domu PS BiH Zaim Backović danas je za N1 komentarisao usvajanje seta zakona o akcizama, kao i stanje na bh. političkoj sceni.

Backović je kazao da se u ovom slučaju seta zakona o akcizama, nego o principu.

Ja nemam ništa protiv toga da ljudi mijenjaju mišljenje, jer čovjek u kontekstu spoznaje mijenja mišljenje. Ovdje se radi o principu. Ovo se prvi put dešava u povijesti da Parlament ne zna ko je predlagač zakona koji se usvaja. Parlament je usvojio nešto nepostojeće, nepostojeće je jer ga niko nije predložio niti obrazložio. Radi se o ili ogromnom interesu ili pritisku na ljude. Kažu da se radi o povećanju cijena goriva, to nije tačno“, kazao je Backović.

Backović je dodao da time “žele uzeti milijardu” i tako se čuvati na vlasti.

Oni će uzeti milijardu od toga i time se čuvaju na vlasti i bacaju prašinu u oči. Ponovo je usvojeno nešto čime se legalizirao put ka novoj pljački ove države. Ako vi kao poslanik dižete za nešto ruku, onda i za to odgovarate. Morate biti svjesni da kada nešto usvojite i to implementirate, onda o tome morate podnijeti izvještaj“, kazao je Zaim Backović.

 Smatrate da nam ovaj Zakon nije trebao?

Bez ikakve dileme! Znate li koliko je koštao kilometar puta Sarajevo-Tarčin? Niko o tome ne govori, svi govore o tome da se ovaj narod mora dodatno zadužiti. Ja sam išao u Tuzlu, u povratku iz Tuzle sam brojao kolone, izbrojao sam 21 vozilo pod pratnjom koje je prošlo putem Tuzla – Sarajevo. To je samo za Tuzlu, koliko ih ima koji idu u Mostar, Travnik..“, poručio je Backović.

Na pitanje da li je on koristio službena vozila, pratnju i ostale pogodnosti otkako je u politici, kazao je:

Nikada nisam imao ni vozača, ni automobil niti pratnju. Bio sam ministar, nikad vozač nije došao po mene niti me vraćao kući poslije posla. Ja razumijem da to koriste članovi Predsjedništva, ali zašto ostali?“.