Postporođajna depresija: Šta treba znati i kako je liječiti

Vijesti 19. feb 201609:58 > 10:02
N1

Dolazak bebe i majčinstvo se uglavnom gledaju "ružičastim" očima. Ali, postati majka može imati i ružne trenutke koji podrazumevaju melanholiju, usamljenost i strah.

Mogu se iskusiti osjećanja i razmišljanja koja je teško priznati i sebi, a kamoli drugima. Ipak, eksperti nas uvjeravaju da je sve to svojstveno mnogim ženama.

Šta treba znati o postporođajnoj depresiji u Novom danu pojasnila je Đana Lončarica, psihologinja.

“To je uobičajeno stanje koje nastaje nakon poroda. Ima razlilite intenzitete. Prva faza je najkarakterističnija za majke i zove se baby blues, odnosno tuga. Nakon trudnoće je došlo do disbalansa hormona i to traje do mjesec dana, i onda se stvari vraćaju u normalno funkcionisanje. Ako simptomi traju duže, ako žena gubi motivaciju, gubi interes da provodi vrijeme sa djetetom to i da joj je to sve previše, onda govorimo o postporođajnoj depresiji, koja se javlja u 10 do 15 posto slučajeva”, kazala je Lončarica u uvodu.

Istakla je da to nisu izolirani slučajevi, jer većina žena osjeća tugu, ali ako to traje predugo onda je potrebno potražiti liječničku pomoć.

“Depresivna psihoza se javlja na četiri od 1.000 žena. Može izazvati suicid jer dolazi do ozbiljnih promjena. Majka nije svjesna sebe, može osjećati mržnju prema sebi i djetetu, i takve, ozbilje slučajeve treba liječiti pod nadzorom stručnjaka”, pojašnjava.

Lončarica kaže da se postpartalna tuga javlja od trećeg dana majčinstva, odnosno od trenutka kada prođe najveći stres. Kao što smo rekli, može trajati do mjesec dana.

“Tada je najbitnija podrška porodice i prijatelja. Oni moraju pružiti emocionalnu podršku. Ženi se treba pružiti osjećaj kompetitivnosti na svim nivoimaa. Postporođajna depresija se može javiti do dva mjeseca nakon poroda, a ako se ne liječi može trajati i do godinu dana”.

“Ako živimo s nekim, moramo znati kako se ta osoba osjeća, moramo pokušati zajedno učestvovati u svemu. Majke lošijeg socijalnog i ekonomskog stanja češće obolijevaju od postporođajne depresije”, dodaje.

Na žalost, neki oblici završavaju tragično, smrću.

“Suicid se javlja u pet posto slučajeva, to je postpartalna psihoza gdje su predikcija i prevencija najbitnije”.

A kako spriječiti tragične ishode?

“Najbitnije je dati do znanja osobi da nije kriva ni za šta. Depresija povećava 30 posto mogućnosti suicida. Depresivna osoba ne vidi stvari kakve jesu, nego su obojene negativnim mislima. Raditi na mijenjanju tih stavova, a u nekim slučajevima medikamenti su neophodni”, kaže.

Za liječenje, kazala nam je Lončarica nema instant rješenja, kao ni za bilo koji psihički problem.

“Zna se da antidepresivi djeluju tri do četiri sedmice nakon uzimanja, a potrebno je obezbijediti sigurnu okolinu. Nekada je to kuća, a nekada bolnica. Liječenje može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana”. Kada se žena vrati majčinstvu, odnosno kada počne da uživa u njemu i kada se vrati navikama, to je znak da je postporođajna depresija prebrođena.

Istakla je Lončarica da je stres najveći kod prvog djeteta, ali i da se postporođajna depresija može javiti i kod drugog, trećeg djeteta.

“Istraživanja pokazuju da žene koje su imale postporođajnu depresiju nakon prvog djeteta imaju većih šansi da to opet imaju. Također, žene koje su ranije imale psihičkih problema – vjerovatno će imati i postporođajnu depresiju”, isitče Lončarica na koncu gostovanja u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.