Šta su im donijele sankcije? Najviše pozicije u državi

Vijesti 02. dec 202212:24 2 komentara
N1

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, godinama je na američkoj crnoj listi. Sankcije su mu uvedene 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

Dolaskom nove američke administracije sankcije su produžene. Dodik godinama izražava antagnonizam spram američkih zvaničnika, od toga da je odbijao da se s pojedinim rukuje, do toga da je specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan, Gabrielu Escobaru tokom jednog susreta otvoreno rekao “j..e mi se za sankcije”.

Iako je, zbog secesionističkih pretenzija, više puta bio dijelom izvještaja visokih predstavnika, evropskih zvaničnika, parlamentaraca, ambasadora, Dodiku u političkom smislu ništa od ovoga nije pretjerano naštetilo. Niti SNSD-u. Odnio je snažnu pobjedu u utrci za predsjednika Republike Srpske s osvojenih 300.180 glasova, dok je stranka koju suvereno vodi nezaobilazan faktor entitetske, ali i državne vlasti.

Dodiku je i Velika Britanija uvela sankcije, i to zbog “rušenja teritorijalnog integriteta BiH”.

Upravo je pod britanskim sanckijama još jedna visokopozicionirana članica SNSD-a, Željka Cvijanović koja je “pomela” političkog protivnika u utrci za člana Predsjedništva BiH, Mirka Šarovića. Time je postala i prva žena u Predsjedništvu. Britanske sankcije bar u političkom smislu, na tlu BiH, joj nisu naštetile. I Milorad Dodik je funkciju člana Predsjedništva BiH obavljao bez većih poteškoća, uprkos crnoj listi.

Željka Cvijanović je na britansku “crnu listu” dospjela u aprilu ove godine, kako je obrazloženo, između ostalog ”zbog pokušaja da naruši legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine”.

Uz Dodika i SNSD, prečesto je i tema međunarodnih zvaničnka i institucija bila uloga HDZ-a i Dragana Čovića, upravo na dezintegraciji Bosne i Hercegovine. No, prvi čovjek ove stranke nije dospio na bilo čiju crnu listu, ali je zato HDZ uvjerljiv izborni pobjednik, i također jedan od nezaobilaznih faktora za formiranje vlasti. To im je omogućilo da upravo još jednu osobu s američke crne liste imenuju na rukovodeću poziciju i to člana Kolegija najviše zakonodavne institucije u državi. Zastupničkog doma PS BiH, nakon što je obnašao poziciju šefa izvršne vlasti u “politički blokiranoj” Federaciji BiH.

Marinko Čavara je na ozloglašenoj američkoj listi od juna ove godine.

“Danas su Sjedinjene Američke Države poduzele mjere protiv Marinka Čavare i Alena Šeranića zbog njihovih postupaka koji potkopavaju Daytonski mirovni sporazum i demokratske institucije BiH”, navedeno je u saopćenju objavljenom na Twitter profilu Ambasade SAD-a u Sarajevu, od 6. juna. Dalje navode kako je “Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.”

Još jedan funkcioner s američke crne liste dobro je prošao “u narodu”. Riječ je o još aktuelnom premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću, kojem je pri tome u toku i proces pred Sudom BiH zbog nabavke spornih respiratora u vrijeme pandemije Covida 19. Novalića je SDA kandidovala za Parlament FBiH te je on od mnogobrojnih kandidata ove stranke osvojio treći rezultat sa 10.825. SDA je sigurno za Novalića imala velike planove, moguće nove visoke pozicije, no za sada formiranje vlasti posmatraju iz opozicionog ugla. Novalić u najmanju ruku ostaje federalni zastupnik.

Na američku crnu listu dospio je dan nakon Općih izbora 2022. godine, dakle 3. oktobra. Podsjećamo i zbog čega:

“U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u tjednu prije izbora 2018. koristio podatke o umirovljenicima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za ličnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Na koncu, dio vlasti u državi i Federaciji BiH čini i PDA, uprkos činjenici da je predsjednik Mirsad Kukić također dugo godina dijelom crne liste SAD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare